Belgische Federale Overheid

van de EU en het Europees Parlement

Olivier Chastel wil een efficiëntere samenwerking tussen de Raad van de EU en het Europees Parlement

Datum: 17 september 2010

Op vrijdag 17 september nam Staatssecretaris Olivier Chastel, samen met Eerste Minister Yves Leterme en de Voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek, deel aan een eerste werkvergadering over de versterking van de relatie tussen de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement.

De prioriteiten inzake de Europese Dienst voor Extern Optreden, het burgerinitiatief, de begroting 2011 en de richtlijn over de hedge funds zijn thema's die het Belgisch Voorzitterschap van de EU-raad nauw aan het hart liggen en die dus ook werden besproken met de Voorzitter van het Europees Parlement.

Olivier Chastel benadrukte nogmaals het belang van deze vergadering, want sinds de invoegetreding van het Verdrag van Lissabon beschikt het Parlement over uitgebreide bevoegdheden. « Het recente akkoord over het financieel toezicht en over de richtlijn inzake betalingsachterstand zijn concrete voorbeelden van een goede samenwerking tussen de Raad en het Parlement », zei Olivier Chastel.

De ambitie van het Belgisch Voorzitterschap gaat zelfs verder dan het afsluiten van een aantal wettelijke overeenkomsten voor 31 december 2010. « Wij willen een nieuwe gewoonte creëren, die in de lijn ligt van het Verdrag van Lissabon. Het idee is een betere opvolging van de vooruitgang die geboekt wordt op wetgevend vlak », benadrukte Staatssecretaris Olivier Chastel. In dit perspectief moeten ook regelmatige contacten tussen de instellingen plaatsvinden.