Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Verkeerscontroles n.a.v. afleidingscampagne

Publicatiedatum: 17-9-2010 14:07:01

ARNHEM - Tegenwoordig valt er in een auto veel apparatuur te bedienen en dat heeft zo zijn voordelen. De navigatie laat u niet meer verdwalen, via de mobiele telefoon kunt u iedereen bereiken et cetera. Maar er kleven ook nadelen aan. De apparatuur vraagt concentratie en dat kan tijdens het rijden gevaarlijke verkeerssituaties opleveren. Om verkeersdeelnemers hier op te wijzen, zijn het ministerie van Verkeer & Waterstaat, het Landelijk Parket Team Verkeer, Veilig Verkeer Nederland en de politie de campagne Afleiding begonnen. Het controleren op afleiding hoort daar ook bij. Dit leverde afgelopen week 38 verkeersbonnen op.

In de gehele regio Gelderland-Midden werd gekeken of bestuurders tijdens het rijden niet aan het bellen, sms'en of iets anders aan het doen waren dan het besturen van hun voertuig. Elke bekeuring die tussen vrijdag 10 en donderdag 16 september werd uitgeschreven had betrekking op niet handsfree bellen.

Afleiding in het verkeer kan tot gevaarlijke situaties leiden. Zo wijst onderzoek uit dat de kans op een ongeluk bij mobiel bellen viermaal hoger is dan wanneer de bestuurder geen mobiele telefoon gebruikt. In een studie uit 2005 schat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid in dat jaarlijks bijna 600 slachtoffers (ziekenhuisgewonden en doden) minder zullen vallen als tijdens het rijden `de hoorn op de haak' blijft liggen.

Meer informatie over de campagne Afleiding vindt u op de website van www.laatjenietafleiden.nl.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---