Radboud Universiteit Nijmegen


Vergeet 't maar, Alzheimer niet beter met pijnstiller

Datum bericht: 17 september 2010

Het leek zo veelbelovend, het beschermende effect van pijnstillers als ibuprofen tegen het ontstaan van Alzheimer. Een klinische studie laat zien dat die pillen niet werken als je eenmaal Alzheimer hebt. Toch is ook dit negatieve resultaat een belangrijke ontdekking.

Hypothese verworpen
`Hoewel bekend is dat mensen die veel van deze `NSAID's' slikken - zoals reumapatiënten - een duidelijk kleinere kans hebben op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, blijkt uit mijn onderzoek helaas niet dat we de aftakeling door de ziekte kunnen vertragen met een dagelijkse dosis pijnstiller.' De Jong gaf haar proefpersonen een jaar lang dagelijks een NSAID of een placebo en een maagbeschermer tegen de bijwerkingen.

Toch is ook dit negatieve resultaat belangrijk, zegt haar copromotor Marcel Verbeek. `Het is een belangrijke hypothese die we hier ontkrachten. Patiënten met Alzheimer ontwikkelen plaques van eiwitten in de hersenen, waarbij ook kleine ontstekingen ontstaan die het ziekteproces versnellen. Tegen de tijd dat klinisch is vast te stellen dat mensen Alzheimer hebben, helpt het kennelijk niet meer die ontstekingen te behandelen.'