ChristenUnie


Bijdrage Cynthia Ortega plenair wijziging Statuut ivm de opheffing van de Nederlandse Antillen

Bijdrage Cynthia Ortega plenair wijziging Statuut ivm de opheffing van de Nederlandse Antillen

dinsdag 07 september 2010 10:00

Mevrouw Ortega-Martijn (ChristenUnie): Voorzitter. Ook ik bedank de staatssecretaris voor de beantwoording van de vragen. Ik zit echter met een dilemma. Vandaag moet de Kamer groen licht geven zodat het koninklijke besluit kan worden geslagen. De ChristenUnie wil inderdaad dat dit gebeurt, omdat allerlei landen, zoals de Nederlandse Antillen, geen toekomst meer hebben en wij al zo veel onomkeerbare stappen hebben gezet. De staatssecretaris heeft dit ook aangegeven.

Ik wil toch graag kwijt dat mijn fractie een beetje met Bonaire in haar maag zit. Er bestaan daar heel veel zorgen en onrust over wat er allemaal gaat gebeuren. Ik hoor allerlei geluiden van mensen die zich onrechtvaardig en ongelijk behandeld voelen. Mensen zeggen dat zij het gevoel hebben dat zij tweederangsburgers zijn. Zij geven aan dat zij geen mogelijkheid krijgen om in dienst te treden bij het Regionaal Service Centrum, dat Rijksdienst Caraïbisch Nederland gaat heten. Over dat soort zaken komen wij op een ander moment wel te spreken; deze dingen zullen toch de revue passeren bij de tweede en derde aanpassing, die er reeds liggen. De ChristenUnie zal in ieder geval heel kritisch bekijken op welke manier de wet- en regelgeving voor de eilanden zullen afwijken van die van Nederland.

De staatssecretaris heeft gezegd dat wij nu kiezen voor een openbaar lichaam, juist omdat op deze eilanden sprake is van een andere cultuur, een andere geografische ligging et cetera. Een en ander moet echter wel gebaseerd zijn op rechtvaardige, duidelijke criteria. Die mist de ChristenUnie nog steeds. Zelfs de ChristenUnie heeft het gevoel dat er soms willekeur is en dat moeten wij echt uitsluiten.

Ik heb nog één vraag aan de staatssecretaris over de Rijksdienst Caraïbisch Nederland 10-10-2010. Wie wordt de rijkscommissaris? Is dat de heer Kamp? Neemt hij automatisch die functie over, of hoe zal dat gebeuren?

Cynthia Ortega