ChristenUnie


Bijdrage Arie Slob inbreng wijziging van de vreemdelingenwet 2000

Bijdrage Arie Slob inbreng wijziging van de vreemdelingenwet 2000

donderdag 09 september 2010 12:00

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben met belangstelling kennisgenomen van de onderhavige wetsvoorstel. Zij onderschrijven het uitgangspunt van het wetsvoorstel.

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben kennis genomen van het voornemen om een aantal facultatieve bepaling niet over te nemen, met name op grond van de bestuurlijke lasten. Deze leden vragen welke facultatieve bepalingen wel zijn overgenomen en wat daar de motieven voor zijn.

In artikel 59 worden regeling getroffen voor de maximale duur van de vreemdelingendetentie na terugkeerbesluit. De detentie kan worden opgelegd indien de vreemdeling niet meewerkt aan zijn terugkeer naar het land van herkomst. De leden van de fractie ChristenUnie vragen welke maatregelen mogelijk zijn wanneer de maximale duur van detentie is bereikt en er geen zicht is op terugkeer van de vreemdeling.

Daarnaast is bekend dat er verschillende landen zijn die niet meewerken aan het verstrekken van documenten aan hun landgenoten die hier als ongewenste vreemdeling verblijven Het zesde lid van artikel 59 biedt hiervoor de uitweg van verlening van de detentie met een maximale termijn van 12 maanden. Hoe wordt gezorgd dat weigerachtige landen alsnog gaan meewerken om de vreemdeling terug te laten keren naar het land van herkomst, zo vragen de leden die aan het woord zijn.

Daarnaast is aangegeven dat de detentie van vreemdelingen die vallen onder de terugkeerrichtlijn separaat van overige vreemdelingen die hun procedure afwachten plaats zal vinden. De leden van de fractie ChristenUnie zien graag dat ook voor de vreemdeling die valt onder de terugkeerrichtlijn een humane opvang plaatsvindt. Ze vragen dan ook op welke wijze deze vorm van detentie zal worden ingericht en of een inschatting kan worden gegeven van aantallen mensen dat in aanmerking zal komen voor detentie.

In artikel 66a worden regeling getroffen voor het inreisverbod. Op welke wijze wordt dit verbod bij overtreding gesanctioneerd via de route van de ongewenstverklaring vragen de leden van de fractie ChristenUnie. Is hierbij sprake van een vrijheidsontnemende sanctie of een geldboete.

Arie Slob