Gemeente Enschede

Gemeente mag bomen langs Parkweg niet kappen

Op 16 februari 2010 heeft de gemeente een vergunning verleend voor het kappen van veertig bomen langs de Parkweg, aan de noordzijde van het Volkspark. Deze bomen zouden moeten wijken om een herinrichting mogelijk te maken die de verkeerssituatie van de Parkweg veiliger maakt en de doorstroming van het verkeer bevordert. Een aantal bewoners kan zich niet in de plannen vinden en heeft na een bezwaarprocedure de voorzieningenrechter in Almelo om een uitspraak gevraagd. De rechter oordeelt nu dat er eerst een herplantingsplan moet komen, de aanpassing niet geheel past binnen het bestemmingsplan en vernietigt de verleende kapvergunning.

De rechter gaat mee in de redenering van de gemeente dat alleen mensen die binnen 100 meter van het Volkspark wonen als belanghebbend kunnen worden gezien. Ook wordt met de uitspraak erkend dat het kappen van deze bomen een algemeen belang dient, dat de gemeente dit doet in overeenstemming met de notitie "Bomenbehoud Enschede" en dat de keuze van de gemeente om voor deze oplossing te kiezen geen onredelijke is. Dit alles neemt naar het oordeel van de rechter niet weg dat de gemeente als eigenaar van het onder architectuur aangelegde Volkspark ervoor moet zorgen dat eerst duidelijk wordt welke bomen op welke plek worden geplant, als compensatie voor de veertig te kappen bomen. Dat kan in een herplantingsplan. Daarnaast stelt de rechtbank in haar uitspraak dat de voorgestelde herinrichting niet volledig past binnen het geldende bestemmingsplan.
Over de uitspraak zegt Wethouder van Agteren: `De rechter zegt eigenlijk dat wij de belangen naar redelijkheid hebben afgewogen maar dat het bestemmingsplan eerst moet worden aangepast en dat het herplantingsplan gereed moet zijn. Dat is ook precies wat ons te doen staat. We moeten goed kijken hoe we nu verder gaan, en wat mij betreft doen we dat zoveel mogelijk in goed overleg met de bewoners". De uitspraak van de rechter betekent dat de aanpassing van de Parkweg voorlopig niet conform het ontwerp kan plaatsvinden. De gemeente beraadt zich op wat er de komende tijd moet gebeuren.