Nieuw-Vlaamse Alliantie




150 EU-burgers in opvangcentra FEDASIL

klok 14 september 2010

Om de steeds groter wordende opvangcrisis het hoofd te bieden, smeekt Fedasil de regering van lopende zaken vandaag opnieuw om een eenmalig nieuw spreidingsplan uit te werken. Maar alvorens te praten over een nieuw en deze keer hopelijk evenwichtig spreidingsplan dat gebaseerd moet zijn op materiële steunverlening - het terug invoeren van financiële steun zou immers een aanzuigeffect veroorzaken en dus het probleem alleen maar verergeren -, moeten er eerst en vooral structurele maatregelen worden genomen, stellen N-VA Kamerleden Sarah Smeyers en Theo Francken. Zo zouden de schaarse opvangplekken moeten worden voorbehouden voor hen die ze werkelijk nodig hebben: kandidaat-vluchtelingen uit onveilige landen. Dat hiermee vandaag geen enkele rekening wordt gehouden, bewijzen de cijfers van FEDASIL van juli 2010 waaruit blijkt dat er momenteel zelfs 150 EU-burgers in de opvangcentra verblijven. En dat terwijl Fedasil reeds 4.300 asielzoekers moest weigeren wegens plaatstekort. België is één van de enige landen in de EU dat zelfs toestaat dat EU-burgers asiel aanvragen.

De opvangcrisis woedt in alle hevigheid : meer dan 1000 asielzoekers verblijven in Brusselse hotels, FEDASIL betaalde al voor 205.000 euro aan dwangsommen en stuurde reeds 4.300 asielzoekers die recht hebben op opvang wandelen. Ondertussen blijkt dat een groot deel van de asielzoekers die momenteel in opvangcentra verblijven, afkomstig zijn van zogenaamde veilige landen en zelfs EU-landen. Naast 191 Albanezen, 533 Macedoniërs en maar liefst 2.025 Serviërs, genieten immers ook 2 Nederlanders, 5 Argentijnen, 2 Esten, 7 Israelis, 1 Amerikaan, 5 Hongaren, 49 Bulgaren, 38 Roemenen, 7 Maltesen en 1 Koeweiti van opvang. "Onbegrijpelijk en ongezien", vindt Smeyers. "In andere landen, zoals bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland, hanteert men een lijst van veilige landen om te bepalen wie van opvang kan genieten en wie niet. Asielzoekers uit veilige landen belanden daarbij in een versnelde procedure zonder recht op opvang. Als men in België eenzelfde lijst zou toepassen en wat ons betreft met de versnelde asielprocedure maximum twee weken opvang zou voorzien, kunnen op heel korte termijn 3.533 opvangplekken worden vrijgemaakt. Zo komt meteen een einde aan de absurde praktijk om asielzoekers te logeren in hotels. Deze piste moet minstens onderzocht worden."

Uit de cijfers van Fedasil blijkt bovendien dat momenteel 29 % van de capaciteit, zijnde 5.103 plaatsen, ingenomen wordt door vreemdelingen die al een definitieve beslissing hebben ontvangen. De gebrekkige uitstroom van uitgeprocedeerden uit de centra blijft met andere woorden een feit. Grote schuldige van deze inefficiëntie is de Opvangwet zelf, die veel ruimer is dan in onze buurlanden. "Het indienen van meervoudige asielaanvragen is een sport geworden in dit land, in één geval tot 36 keer", stelt Francken. "Die meervoudige asielaanvragen moeten dringend aangepakt worden. De opvang zou beperkt moeten worden tot de eerste aanvraag. Want van dit asielmisbruik is de oprechte vluchteling het voornaamste slachtoffer. Hij en zijn familie belanden op straat en moeten maandenlang wachten op een beslissing. Dit kan zo echt niet langer."

Doordat het aantal asielaanvragen sinds vorige zomer sterk gestegen is, dreigt de opvangcrisis te escaleren met een herhaling van de schrijnende taferelen van vorige winter tot gevolg. Om deze crisis het hoofd te bieden moet nu opgetreden worden. De regering van lopende zaken én het parlement mogen niet nalaten om nu meteen maatregelen te nemen die zich concentreren op het wegwerken van het grootschalige asielmisbruik, om zo de rechtsbescherming en het verstrekken van opvang aan bona fide vluchteling te herstellen. Dit dossier verdraagt geen uitstel meer! Auteur(s): Sarah Smeyers, Kamerlid Theo Francken, Kamerlid Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10 E-post: valerie vanpeel n-va be Url: www.n-va.be

Thema('s): Asiel, migratie & inburgering