Gerechtelijke organisatie

Ontslag van rechtsvervolging verdachte Bijenkorfzaak

Amsterdam, 17 september 20110 - Het gerechtshof Amsterdam heeft op 17 september 2010 beslist dat de verdachte in de Bijenkorfzaak, de 26 jarige mevrouw Van T., wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. Er kan daarom geen straf worden opgelegd. Aan de voorwaarden voor het opleggen van TBS is evenmin voldaan. Van T. is na de uitspraak in vrijheid gesteld.

Geen straf
Het hof acht bewezen dat Van T. op 22 oktober 2007 haar anderhalf jaar oude dochter van de vierde verdieping van de Bijenkorf in Amsterdam heeft gegooid, ten gevolge waarvan het kind is overleden. Van T. heeft zich direct daarna ook naar beneden laten vallen en is daardoor zeer ernstig gewond geraakt.
Van T. is volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard omdat zij destijds leed aan een paranoïde psychose. Haar denken werd bepaald door waandenkbeelden en zij stond los van de realiteit. Daardoor is Van T. niet strafbaar en kan haar ook geen (gevangenis)straf worden opgelegd.

Geen maatregel
Tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep is uitgebreid aandacht besteed aan de vraag of wel een TBS maatregel kan worden opgelegd. Zes gedragsdeskundigen hebben rapporten uitgebracht. Zij zijn allen op de zitting van het gerechtshof gehoord. Deze deskundigen zijn het erover eens dat er bij Van T. op dit moment geen sprake meer is van een psychose. Er zijn onvoldoende aanknopingspunten om herhalingsgevaar te onderbouwen. Het hof heeft op grond van het rapport van het Pieter Baan Centrum beslist dat er bij Van T. geen sprake is van een persoonlijkheidsstoornis die tot haar kortdurende psychose heeft geleid, zodat er evenmin sprake kan zijn van een behandeling. Bij deze stand van zaken kan niet gezegd worden dat de veiligheid van personen of goederen het opleggen van de TBS maatregel eist.

LJ Nummer

BN7345

Zie het origineel
Bron: Gerechtshof Amsterdam Datum actualiteit: 17 september 2010 Naar boven