Gemeente Voorschoten

Begroting 2011 - 2014

De Begroting 2011 - 2014: creatieve en verantwoorde keuzes staat in het teken van het programma 'Durf te kiezen: de Voorschotense maat'. Het maken van keuzes blijkt op dit moment noodzakelijker dan ooit. De financiële situatie is nog urgenter dan het college dacht toen het coalitieakkoord in maart werd vastgesteld. In deze begroting legt het college maatregelen neer voor een solide financieel beleid. In tijden van financiële crisis is dat belangrijker dan ooit.

Beperkt aantal projecten

Het college wil investeren in een beperkt aantal projecten die voor Voorschoten van groot maatschappelijk belang zijn: de Dobbewijk, het Deltaplein, de scholenbouw en de aanleg van een verkeersknooppunt bij de Wijngaardenlaan/Koningin Julianalaan. Daarnaast zijn bezuinigingen onvermijdelijk. Gekozen is voor het afstoten van gebouwen, het korten van subsidies en het verminderen van gemeentelijke taken. Het niveau van de zorgvoorzieningen blijft onaangetast. Ook kiest het college ervoor de lokale belastingen niet te verhogen, behalve met het inflatiepercentage.

Praat met de raad

Voordat de raad de begroting vaststelt in de raadsvergadering van 11 november, kunnen inwoners en ondernemers hun mening over de begrotingsplannen laten horen aan de raadsleden tijdens een speciale thema-avond van Praat met de raad op 30 september. Op 7 oktober wordt de begroting besproken in de commissie Burger & Bestuur.

Ruimte voor nieuw beleid

Ondanks de bezuinigingsmaatregelen die nodig zijn is er ook ruimte voor nieuw beleid. Het college stelt voor extra te investeren in onze dienstverlening. Maar ook in de versterking van de gemeentelijke organisatie onder andere door samenwerking met Wassenaar, in de vereenvoudiging van de regelgeving, het betrekken van burgers bij het onderhoud van de openbare ruimte, in naschoolse opvang en in een plek voor senioren. Want ook dat heeft Voorschoten nodig.

Een beperkt aantal projecten

De gemeente kiest ervoor te investeren in een beperkt aantal projecten die van groot maatschappelijk belang zijn: de ontwikkeling van de Dobbewijk en het Deltaplein, de bouw van scholen en de aanleg van een verkeersknooppunt bij de Wijngaardenlaan. Andere projecten moeten wachten. Bijvoorbeeld de renovatie van het Burgemeester Berkhoutpark en de ontwikkeling van landgoed Rosenburgh.

Beroep op de ondernemersgeest

De gemeente gaat voortaan faciliteren in plaats van organiseren. Het college doet een beroep op de ondernemersgeest van de Voorschotense samenleving door partners te zoeken voor taken die nu nog bij de gemeente liggen, zoals het beheer van het zwembad en het onderhoud van rotondes. Gebouwen die niet van strategisch belang zijn, worden afgestoten. Subsidies worden met vijf procent gekort. Verkapte subsidies worden afgeschaft. Dit betekent dat instellingen voortaan de kostprijs moeten betalen voor de huur van gemeentelijke gebouwen. Ook moeten zij de kosten vergoeden die het Uitvoerend Bedrijf maakt bij evenementen, bijvoorbeeld voor wegafzettingen.

Minder taken: minder bestuur en ambtenaren

De gemeente gaat minder taken uitvoeren. Daardoor zijn minder ambtenaren nodig. Het college werkt al met een wethouder minder. Voor de ambtenaren en externe medewerkers geldt een vacaturestop voor taken die niet strikt noodzakelijk zijn. Ook verbetering van de bedrijfsvoering moet op termijn de kosten drukken.

Download hier de pdf van de hele begroting.

* 17 september 2010