Artsen zonder Grenzen

Geweld Indiaas Kasjmir: AzG moet psychosociale hulp opschorten

17-09-2010

Door toenemend geweld en een nieuwe 24-uurs spertijd die sinds zondag in Indiaas Kasjmir is opgelegd moet Artsen zonder Grenzen de psychosociale hulpactiviteiten in de Kasjmirvallei tijdelijk staken. Deze strenge spertijd geldt in diverse delen van de deelstaat Jammu en Kasjmir. Niemand mag zich zonder een geldige speciale pas op straat begeven. Soms worden deze passen zelfs niet erkend. Er zijn talloze wegafzettingen, winkels zijn dicht en de straten zijn leeg.

Onlusten

De bevolking van Indiaas Kasjmir heeft al meer dan 20 jaar te lijden onder conflicten en onlusten. Sinds juni is het geweld opnieuw opgelaaid met intensieve straatgevechten tussen jongeren en Indiase veiligheidsmachten. Honderden mensen zijn gewond geraakt en meer dan 90 burgers zijn omgekomen. Sinds eind juni golden er tijdens meer dan 85 dagen spertijden. Dit maakt het voor de inwoners onmogelijk om een normaal leven te leiden.

Slachtofferhulp

Het recente geweld trekt een nog zwaardere wissel op hun incasseringsvermogen. Sinds juni bezoeken psychosociale counselors van Artsen zonder Grenzen de ziekenhuizen in de stad Srinagar waar mensen die gewond zijn geraakt door kogels en/of scherven van traangasgranaten worden verzorgd. Zij geven gewonden en hun familieleden de eerste psychische en emotionele ondersteuning, vergelijkbaar met de slachtofferhulp in Nederland.

600 patiënten

Het verwerken van een trauma in een vroeg stadium kan mogelijke geestelijke gezondheidsproblemen (zoals depressie, angstklachten en post traumatisch stress syndroom) voorkomen. Patiënten krijgen tussen de 3 en 6 individuele counselingsessies en zijn ook daarna welkom bij de hulpverleners van Artsen zonder Grenzen. In totaal hebben de teams sinds juni psychosociale hulp gegeven aan 600 mensen.

Psychosociaal werk gestaakt

Sinds de nieuwe spertijden 6 dagen geleden zijn ingegaan en vanwege de algemene onveiligheid kunnen de teams van Artsen zonder Grenzen de ziekenhuizen echter niet meer bereiken en moet de slachtofferhulp gestaakt worden. `De situatie verergert en we maken ons zeer ernstige zorgen over de aanzienlijke grote impact op de mensen en hun geestelijke gezondheid,' aldus Martin Sloot, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in India. `Onze lokale medewerkers kunnen hun huis niet uit en we hebben onze internationale medewerkers naar een veiligere plek gebracht.'

Meer dan 20 jaar conflict en spanningen

Geweld is niet nieuw in de regio. Militanten en Indiase overheidstroepen leveren sinds 1989 een hevige strijd met elkaar. Gewone mensen komen klem te zitten tussen de strijdende partijen en zijn het slachtoffer van ernstige overtredingen van de mensenrechten door beide zijden. Duizenden mensen zijn verdwenen en tienduizenden hebben het leven verloren. In een poging de recente oproer te onderdrukken, heeft de Indiase regering Kasjmir overspoeld met troepen. Op dit moment zijn er naar schatting 600.000 soldaten in de regio actief.

Militairen overal

De militaire aanwezigheid is overal zichtbaar. `Elke openbare ruimte, scholen, stadions, bioscopen, markten etc., zijn door de veiligheidstroepen overgenomen,' zegt Sasha Matthews, projectcoördinator voor Artsen zonder Grenzen ter plaatse. `Overal in de vallei zie je prikkeldraad met scheermessen. Elke dag zie je honderden militaire konvooien en veiligheidstroepen op patrouille.' Sinds twee jaar gooien jongeren stenen naar de soldaten na de vrijdaggebeden. `Het werpen van stenen is bijna een ritueel geworden,' zegt Sasha Matthews. Sinds juni beantwoorden de soldaten de stenen met groot geweld. Aan beide zijden zijn er gewonden gevallen en hebben burgers het leven verloren.

Artsen zonder Grenzen in Indiaas Kasjmir

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 2001 in de deelstaat Jammu en Kasjmir. In 2009 hebben onze psychosociale hulpverleners meer dan 5.800 mensen behandeld. Daarnaast bieden onze teams basisgezondheidszorg in 7 klinieken in Kupwara. Vorig jaar voerden zij meer dan 20.500 consulten uit. Ook zette Artsen zonder Grenzen recentelijk een hulpproject op in verband met overstromingen in Leh en Ladakh in Indiaas Kasjmir.


* Bekijk de fotoreportage `Kasjmir, India: leven in constante spanning'

* Meer over onze hulpactiviteiten in India en Indiaas Kasjmir