Gemeente Breda

Sociaal-economische impuls Bredase wijken Noord en Heuvel

Als vervolg op het Programma Wijkontwikkeling 2.0 zijn de doelen voor het sociaal-economische beleid en veiligheidsbeleid voor Hoge Vucht, Doornbos en Linie, Driesprong en Heuvel 2010-2015 bekrachtigd.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het te besteden budget van ⬠2,5 miljoen euro vooral bestemd voor projecten met sociaal-economische doelen.

âIk ben verheugd dat het in deze tijd van schaarse financiële middelen toch lukt om geld voor de belangrijke sociale projecten in te zetten. Met daarbij de bijdrage van de corporaties volgens onze Alliantie-afspraken hebben we een aanzienlijk budget dat ten goede kan komen aan projecten en activiteiten gericht op jeugd, toeleiden naar werk en investeren in veiligheid. Alle betrokken organisaties en bewoners roep ik op om met een slimme aanpak en door samenwerken zoveel mogelijk resultaat uit het beschikbare geld te halenâ, volgens B. Bergkamp, wethouder Wijkontwikkeling.

Leren, werken, veilig
Nu het budget voor de sociaal-economische impuls verder is gespecificeerd, kunnen de organisaties in de drie wijkontwikkelingswijken de handen ineen slaan. De nadruk ligt op enkele pijlers uit het coalitieakkoord zoals investeren in de jeugd, toeleiden naar werk en investeren in veiligheid. Gedacht kan worden aan maatregelen als Ondernemingscoach, versterking aanbod basisonderwijs, Vrouwenstudioâs, Grote Broers en Werk aan de Wijk.

Op basis van het programma wijkontwikkeling 2.0, vastgesteld in december 2009, draagt de Gemeente in totaal ⬠8 miljoen bij. Waarbij ongeveer ⬠5,5 miljoen wordt ingezet voor projecten in de buitenruimte en ⬠2,5 miljoen voor sociaal-economische projecten. De corporaties dragen nog eens
⬠8 miljoen bij, volgens âMeer perspectief voor mensenâ, de Alliantie van Gemeente en corporaties voor 2008â2012.
Verschillende (fysieke) projecten zijn al gestart of zelfs al afgerond.


- Dr. Struyckenplein (⬠1,9 miljoen) volgens de Samenwerkingsovereenkomst met

- Edisonplein (⬠135.000,00, herinrichting is al uitgevoerd);
- Openbare ruimte in de Driesprong ⬠1,5 miljoen;
- Park Binnen/Buiten en Zorg/plint Wisselaar ⬠250.000,00 ieder ijdrage aan straatcoaches voor ⬠28.000,00.

Samen met de corporaties en de partners in de wijk zal de komende periode de uitvoering van genoemde projecten verder opgepakt worden. De wethouder Wijkontwikkeling vormt samen met de drie directeuren van de corporaties de stuurgroep 8+8. Een werkgroep, met vertegenwoordigers van elk van de vier organisaties, bewaakt de voortgang.

Breda, 17 september 2010