Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Nieuwe "Beleidsregel kostprijsprincipes" door NZa gepresenteerd en toegelicht

17 september 2010

Tijdens het Technisch overleg werd de KNMP-delegatie duidelijk dat achter de "kostprijsprincipes Eerste lijn zorg" meer schuil gaat dan wij vooraf konden vermoeden. Apotheken, maar ook huisartsen, tandartsen etc. zullen hier veel last van krijgen. Opbrengsten uit de praktijk (onderneming) en het norminkomen zullen communicerende vaten worden. Het norminkomen kan het bedrijfsrisico echter niet dekken. Bovendien worden alle efficiencyvoordelen die door praktijk- en apotheekhoudenden worden geboekt, afgeboekt op het tarief voor de opvolgende jaren.

Dynamische eerste lijn

De afgelopen jaren hebben partijen geïnvesteerd in een "dynamische eerste lijn". De patiënt kreeg meer keuze en werd efficiënter en sneller geholpen. Kortom, innovaties en nieuwe zorg concepten ontstonden.

Partijen die deze vernieuwingen in gang hebben gezet deden dit in het belang van de patiënt en in de verwachting van een (maatschappelijk) rendement.

Zorgondernemer

De afgelopen jaren heeft de KNMP bij de NZa, bij diverse gelegenheden, de discussie geopend over de begrippen als Zorgondernemerschap, rendement en risico. Deze begrippen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden ook in de zorg. Door een apotheek te starten of over te nemen ondernemende apothekers (ondernemings)risico en verwachten een maatschappelijk rendement.

Apotheekonderneming en norminkomen mogen geen communicerende vaten worden!

Als gevolg van de dynamiek in de 1^e lijn zijn de zorgverleners van "vroeger" middel grote ondernemingen met dito bedrijfsrisico. De beleidsregels "kostprijsprincipes Eerstelijns zorg"is een majeure beleidswijziging. Het uitgangspunt van de beleidsregel is dat opbrengsten uit de apotheek "onderneming" en norminkomen communicerende vaten worden. Dat is voor de KNMP onacceptabel. Het norminkomen van de apotheker kan het bedrijfsrisico niet dragen. Bovendien worden alle efficiencyvoordelen die door de partijen in de eerstelijnszorg zijn behaald afgeboekt op het tarief voor de opvolgende jaren.

Normering zet zal vooral kleine apotheken raken; patiënten minder keus

Verder gaan de kostprijs principes uit van een "door de NZA genormeerde apotheek". Dat zal betekenen dat apotheken die onder de NZA -norm komen geen apotheker salaris meer kunnen bekostigen. Dit zal met name de kleinere apotheken het zwaarst treffen. De KNMP onderzoekt op dit moment in welke gebieden de problemen het grootst te verwachten zijn.

KNMP schrijft brief met alle partners in de 1^e lijn.

Gezien het feit dat in de beleidsregels gehanteerde principes ver van ons afstaan en niet aansluiten bij de verwachtingen en belevingswereld van de gehele 1^e lijn. Heeft de KNMP een gezamenlijke brief aan de NZA geschreven waarin ze verzoekt om spoedig overleg over deze beleidswijziging met zulke grote gevolgen voor de gehele 1^e lijn.

De KNMP zal U de komende tijd op de hoogte houden over deze ontwikkeling