CDA

Van Toorenburg: Beveiligingssysteem Aware voor iedereen toegankelijk vrijdag 17 september 2010

CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft zich sterk gemaakt voor het beveiligingssysteem Aware (Abused Women's Active Response Emergency). Vrouwen die gebruik maken van het apparaatje kunnen met een druk op de knop de politie waarschuwen, die dan ook meteen ziet waar de vrouw zich bevindt. Het systeem wordt met name gebruikt voor vrouwen die worden bedreigd door bijvoorbeeld hun ex-partner. Deze week werd bekend dat vier op de tien gemeenten het systeem nog niet hebben ingevoerd.

Van Toorenburg vindt het onacceptabel dat in 40 procent van de gemeenten vrouwen het systeem nog niet kunnen gebruiken. âHet kastje schrikt belagers af en geeft vrouwen hun vrijheid terugâ, aldus Van Toorenburg. âEr kunnen levens mee worden gered, dus dit moet voor iedere vrouwe mogelijk zijnâ.

Minister Rouvoet, die de minister van Binnenlandse Zaken verving, wees erop dat veel van de gemeenten die Aware nog niet hebben, er wel mee bezig zijn dit in te voeren. Voor het einde van het jaar laat het kabinet weten hoe het ermee staat. Het kabinet is door de vragen van Van Toorenburg gestimuleerd snel te zorgen dat iedere gemeente het systeem invoert.