Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Baanbrekende ontdekkingen aan planeetatmosferen Symposium Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde 17 september 2010 - Op zaterdag 9 oktober 2010 organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) haar jaarlijkse symposium op de Uithof in Utrecht. Dit jaar is het thema een combinatie van weerkunde en sterrenkunde, het hele programma draait om planeetatmosferen.
KNVWS Symposium Planeetatmosferen
KNVWS Symposium Planeetatmosferen
Het KNMI is vertegenwoordigd met een bijdrage over de rol van de atmosfeersamenstelling in klimaatverandering, de koppeling met luchtkwaliteit en wat we met satellietinstrumenten zoals OMI, GOME-2, SCIAMACHY en het toekomstige instrument TROPOMI kunnen meten.

Atmosfeer, afstammend van de Griekse woorden atmos en spharia dat zoveel wil zeggen als omhulling van damp. In het Nederlands zeggen we vaak dampkring en daarmee wordt eigenlijk een heel kernachtige eigenschap aangegeven. Een object dat bestaat uit gassen en dat een planeet omhult. Het feit dat de aarde een dampkring heeft, vinden we eigenlijk zo vanzelfsprekend, dat we er in ons dagelijkse leven niet eens bij stil staan hoe belangrijk die voor ons is. De aardatmosfeer beschermt ons voor een zeer groot gedeelte tegen het inslaan van buitenaardse objecten en in de hoogste lagen van de dampkring absorbeert de ozonlaag een grote hoeveelheid ultraviolette straling. Zonder dampkring zou er geen leven op onze planeet kunnen bestaan. Toch weten we nog lang niet alles van onze eigen planeetatmosfeer.

De laatste jaren worden echter steeds meer vragen op dit terrein opgelost, dankzij zeer geavanceerde satellieten. Nederlandse onderzoekers, onder andere werkzaam bij het KNMI en SRON, hebben daarbij al meerdere malen opzienbarende ontdekkingen gedaan. Met name op de terreinen van milieuverontreiniging en het versterkte broeikaseffect wordt de dampkring vanuit de ruimte steeds gedetailleerder in kaart gebracht. Binnen ons zonnestelsel wordt ook steeds duidelijker hoe de atmosferen van andere planeten zijn samengesteld. De atmosferen van buurplaneten Venus en Mars komen tijdens het symposium ook aan de orde.

Alle atmosferen in ons zonnestelsel ondervinden de invloed van de zon. De zonnewind en de geweldige uitbarstingen op de zon hebben allerlei effecten op de dunne luchtschillen van de hemellichamen. Soms zijn die effecten kortdurend, soms hebben ze een invloed die over perioden van tientallen tot honderden jaren herkenbaar is. De rol van de zonneactiviteit is niet te onderschatten en vormt een belangrijk onderzoeksterrein. Vooral in de klimaatwetenschap roepen de effecten van de zon op de atmosfeer nog al eens sterke controverses op. De vermaarde Professor Kees de Jager zal nader ingaan op de rol die de zon speelt bij het klimaat op aarde.

Pas in de laatste jaren komt een heel ander terrein in beeld, waar we ook met atmosferen te maken hebben, het terrein van de exoplaneten. Het is moeilijk om planeten rond andere sterren te ontdekken, maar tegenwoordig worden met steeds krachtiger instrumenten deze planeten steeds vaker gevonden. De vraag of zich op dergelijke planeten misschien een vorm van leven kan ontwikkelen, blijft een van de belangrijkste onderzoeksonderwerpen. Het is Nederlandse astronomen al gelukt om een dampkring rond dergelijke exoplaneten te detecteren. Ook hierover zal een boeiende lezing worden gegeven.

Het tijdschrift Zenit heeft in september een speciaal themanummer uitgebracht over planeetatmosferen. Auteurs uit KNVWS, de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) en het KNMI brengen op bijzondere wijze de nieuwste ontdekkingen in beeld.

Het KNVWS-symposium is voor iedereen toegankelijk. U kunt zich als deelnemer aanmelden tot uiterlijk 30 september via de website van Stichting De Koepel in Utrecht
(http://www.dekoepel.nl/symposium2010.html).

Eerste uitgave: 14-09-10