Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

'Held van de Smaak 2010': 12 finalisten uit de fruitsector

In de aanloop naar de Week van de Smaak, van 19 t/m 26 september, vindt de verkiezing van de Held van de Smaak plaats. Het thema is dit jaar 'smaakfruit'. Er zijn 12 finalisten, uit elke provincie één. Op vrijdag 17 september zal de winnaar bekend worden gemaakt tijdens het Beter Eten Congres in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch, de Hoofdstad van de Smaak 2010.

Het centrale thema van de Helden van de Smaak verkiezing 2010 is 'smaakfruit'. Hieronder verstaan wij heerlijke op smaak geselecteerde en geteelde aardbeien, rijp geoogste appels, streekeigen pruimensoorten, de lekkerste kersen, hoogstamfruit en oude rassen, overheerlijke biologische frambozen, bessen en ander zachtfruit, maar ook initiatieven om burgers in contact te brengen met de teelt en verwerking van het fruit, zelfpluktuinen, educatieprojecten voor scholieren, fruitabonnementen etc. Uitgangspunt is natuurlijk dat het fruit seizoensgebonden en duurzaam wordt geteeld. Ook wordt er speciale aandacht gegeven aan de onmisbare rol van de bijen.

Voor de titel Held van de Smaak 2010 zijn dit jaar maar liefst 70 kandidaten genomineerd. Via provinciale voorrondes zijn de afgelopen maanden 12 finalisten geselecteerd. Een deskundige jury buigt zich nu over de vraag wie zich Held van de Smaak 2010 mag noemen. Naast 'smaak' beoordeelt de jury de finalisten op ambachtelijkheid, streekgebondenheid, duurzaamheid en in hoeverre de kandidaten een voorbeeldfunctie in de sector vervullen. De jury zal haar keuze bekend maken tijdens het Beter Eten Congres in 's-Hertogenbosch.

Via de website www.weekvandesmaak.nl kan gestemd worden voor de publieksprijs. Sluitingsdatum is woensdag 15 september. De kandidaat met de meeste stemmen wint de publieksprijs.

De volgende 12 smaakmakers uit de fruitsector vertegenwoordigen hun provincie in de finale:

Groningen: Cornelia Bosschaart-Kingma, Grunnener Heerlyckheid te Noordbroek Friesland: Jan de Boer, Stichting Wraldfrucht te Boelenslaan Drenthe: Jan en Riekje Rozenboom, Kwekerij Zeldenrust te Wapse Overijssel: Richard en Annet Kalter, Kalter aardbeien te Ijsselmuiden Gelderland: Harmen en Carla Peters, Het Gelders Eiland te Lobith Flevoland: Wil Sturkenboom, Warmonderhof Boomgaard te Dronten Utrecht: Albert Schulp, Schulp Vruchtensappen te Breukelen Noord-Holland: Florian de Clerq, De Olmenhorst te Lisserbroek Zuid Holland: Arnold en Hilde Jansen, Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight te Den Hoorn Noord Brabant: Peter van de Ven, De Vennenhof te St. Michielsgestel Zeeland: Piet Korstanje, Boomgaard Ter Linde te Oostkapelle Limburg: Mart Vandewall, Ambachtelijke stroopmakerij Mart Vandewall te Eckelrade

De verkiezing van de Held van de Smaak is een vast onderdeel van de Week van de Smaak. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten in de Week van de Smaak op www.weekvandesmaak.nl.

Einde persbericht