Ingezonden persbericht


Steunpunt voor Beleidsrelevant Onderzoek 2007-2011 - Ruimte en Wonen i.s.m.
de Vlaamse Overheid - Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed
en Garant-Uitgevers

nodigen u uit op de studiedag

Ruimte voor wonen
Trends en uitdagingen

bij het verschijnen van het boek

Ruimte voor wonen. Trends en uitdagingen
Pascal De Decker, Michael Ryckewaert, Brecht Vandekerckhove, Ann Pisman, Frank Vastmans en Marie Le Roy

uitgegeven bij

Welk beslag legt de woonfunctie op de ruimte en welke vraag naar ruimte zal wonen in de toekomst generen. Hoeveel woningen moeten er de komende tijd bijkomen? Zullen de kosten van bouwgronden blijven stijgen? Bouwen we nog even groot als vroeger? Gaan we daadwerkelijk meer in de stad wonen? Deze en andere vragen die de grote trends van de relatie tussen wonen en ruimte proberen te vatten, komen aan bod in de loop van de voormiddag. De aandacht richt zich daarbij in eerste instantie op de vraagzijde van de woningmarkt. Meer specifiek zal een inschatting worden gemaakt van de kwantitatieve behoefte aan woningen vertrekkend van demografische ontwikkelingen (geboorten, sterften, gezinsvorming) en andere evoluties in de vraag naar woningen. De kostprijs van het wonen is hierbij een belangrijke factor. Maar ook specifiek ruimtelijke ontwikkelingen op de woningmarkt worden belicht, zoals bijvoorbeeld de evolutie van de kavelgrootte, de woningtypologie en de dominante verhuisbewegingen.

In de loop van de middag krijgen we eerst een uiteenzetting over de sociaal-culturele trends in het wonen en ruimtegebruik in Nederland, en dit naar aanleiding van het verschijnen van een rapport van de Nederlandse VROM-raad. Deze uiteenzetting wordt gevolgd door een discussie over de ruimte voor wonen met vertegenwoordigers van de ministers van wonen en ruimtelijke ordening, gemeenten, het bedrijfsleven en het maatschappelijke middenveld.

Deze studiedag richt zich tot iedereen die belangstelling heeft voor het samenspel tussen wonen en ruimtegebruik, een thema dat sinds de opkomst van het debat over de betaalbaarheid van de bouwgronden en de introductie van het grond- en pandendecreet meer dan ooit aan de orde is.

Vrijdag, 17 september 2010, 10.00 uur tot 16.30 uur Vlaams Parlement - Auditorium De Schelp
Leuvenseweg 86 - 1000 Brussel

Programma
9.15 uur: Onthaal

9.45 uur: Inleiding

10.00 uur: Standpunten
Johan Surkyn, Department of Social Research - VUB: Kwalitatieve en kwantitatieve effecten van de demografie op de woningmarkt

Frank Vastmans, Centrum voor Economische Studies - KUL: Nieuwbouw en bouwgrond, een economische analyse

Brecht Vandekerckhove, SUM research: Verhuisbewegingen in Vlaanderen

Michaël Ryckewaert, Onderzoeksgroep Stedenbouw & Architectuur - KUL: De ruimte van het wonen

12.15 uur: Lunch

13.30 uur: Lezing
Arnold Reijndorp, Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies - Universiteit van Amsterdam: Sociaal-culturele trends in het wonen in Nederland

14.00 uur: Debat
Debat o.l.v. Guy Tegenbos en ingeleid door Pascal De Decker, Hogeschool Gent en Sint-Lucas Architectuurschool in Gent en Brussel, met:
- Peter Cabus, Kabinet Minister Muyters

- Tinne Opdebeeck, Kabinet Minister Van den Bossche
- Gaetan Hannecart, Matexi Group

- Myriam Indenkleef, SHM Nieuw Dak, Genk

- Filip Canfyn, Directeur Stadsplanning Kortrijk

16.00 uur: Receptie

----------
U kan zich hier inschrijven

Deelnameprijs
¤ 85,- voor de studiedag en het boek
¤ 55,- voor de studiedag
¤ 30,- (excl. verzending) voor het boek

----------