Ingezonden persbericht


"Sounds of Mexico"

Nederland 2010

Mexicaans klassiek met culinaire toegift

Komend najaar brengt een groep jonge, talentvolle Mexicaanse en Nederlandse musici een bijzonder muzikaal programma naar Nederland. Onder de titel Sounds of Mexico geven zij van september tot december in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam in elke stad een serie van vier concerten, samengesteld uit muziek van Mexicaanse en Nederlandse componisten uit de 20e en 21ste eeuw. Na afloop van ieder concert is een receptie met Mexicaanse hapjes.

De vier concerten hebben elk een thema met een verschillende combinatie van instrumenten, die de verschillende kanten van de Mexicaanse cultuur laten zien.

Het eerste concert vormt een portret van de poëzie van de bekende dichter en Nobelprijswinnaar Octavio Paz in de vorm van op zijn werk geïnspireerde muziek. Het tweede concert is een hommage aan Manuel M. Ponce, een van de toonaangevende vertegenwoordigers van de Mexicaanse klassieke muziek. Het derde concert is een exposé van de Mexicaanse en Nederlandse nieuwe klassieke muziek, waaruit niet alleen de verscheidenheid blijkt van de hedendaagse muziektaal maar ook de gemeenschappelijkheid van de muziek uit de twee landen. Het vierde concert, ook met muziek uit Mexico en Nederland, biedt een dynamisch programma met gitaar en percussie.

De concerten worden uitgevoerd door jonge en talentvolle musici uit Mexico en Nederland onder wie Carina Vinke, Jonas Skielboe, Jaike Bakker, Juan Zurutuza en Santiago Lascurain.

Sounds of Mexico is in 2008 opgericht in Kopenhagen met steun van de Mexicaanse ambassade. Het multiculturele concept dient als platform voor de stimulering van Mexicaanse klassieke muziek en Mexicaanse musici in Europa. Doel is het opzetten van een internationaal netwerk van Mexicaanse en Europese artiesten. Eerder dit jaar zijn concerten geweest in IJsland. In Kopenhagen en Helsinki worden concerten voorbereid.

Den Haag
Plaats: Haagse Kunstkring
Tijd: 17 september, 15 oktober, 12 november en 10 december om 20.15 uur. Informatie: info@haagsekunstkring.nl, 070 364 75 85

De Nederlandse editie van Sounds of Mexico is tot stand gekomen dankzij de steun van Stichting Colores de Mexico, gemeente Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en SNS Fonds.

Rotterdam
Plaats: Wereldmuseum
Tijd: 18 september, 16 oktober, 13 de november en 11 december om 20.15 Contact: info@wereldmuseum.nl, 010-270 7190

Amsterdam
Plaats: Het Bethaniënklooster
Tijd: 19 september, 17 oktober, 14 november en 12 december om 19.00 uur. Contact: info@bethanienklooster.nl, 020 625 0078

Info: www.soundsofmexico.info




Ingezonden persbericht