Ingezonden persbericht


Rotterdam 8 september 2010

Primeur: Start internationale tour GastGastgeber-BUS tijdens UIT-Festival Nijmegen

In Nijmegen vindt tijdens het UIT-Festival in het Hunnerpark de opening plaats van de mobiele winkel GastGastgeber-BUS en dit is het startpunt van de tour langs enkele steden in het Ruhrgebied in het kader van Ruhr-2010, Culturele Hoofdstad 2010.

Deze speciale bus is ontworpen door kunstenaar Kevin van Braak en kan met een druk op de knop uitgeklapt worden tot een podium voor culturele activiteiten. Eén van deze activiteiten is de mobiele designwinkel van GastGastgeber. De inrichting is van de hand van Rogier Martens (BNO), die in Essen ook de GastGastgeber-STORE heeft ingericht. In deze mobiele winkel worden diverse kunstobjecten van jonge ontwerpers, geselecteerd door Heimatdesign (Dortmund) en Coming Soon (Arnhem), te koop aangeboden. De GastGastgeber-BUS is een programma-onderdeel tijdens het kunst- en cultuurfestival Brachen Siedlung in het Hunnerpark.

De GastGastgeber-BUS maakt deel uit van het totale aanbod van Stichting GastGastgeber in het Ruhrgebied. Zo zijn in Oberhausen en Dortmund tijdelijke overnachtinglocaties gecreëerd door Jurgen Bey en Gilian Schrofer voor de bezoekers aan het programma van RUHR.2010.

Naast de grote GastGastgeber-STORE op Zeche Zolleverein is nu de mobiele winkel ontwikkeld die gedurende drie weekenden deel uit maakt van het programma-aanbod van het reizende kunst-en cultuurfestival Brachen Siedlung van Stichting G.A.N.G. (Arnhem). Het aanbod in de BUS bestaat uit een selectie van jonge kunstenaars uit Duitsland en Nederland en varieert van keramiek tot kleding. Zowel Heimatdesign als Coming Soon werken nauw samen met jonge talentvolle kunstenaars en designers en het aanbod levert dan ook een spannend geheel op.

Heimatdesign is in Ruhrgebied een toonaangevend instituut voor design en heeft in Dortmund een eigen winkel met een breed designaanbod. De winkel/organisatie Coming Soon uit Arnhem is jaren geleden opgericht door Judith ter Haar, curator GastGastgeber-STORE, en heeft een eigen weg gevolgd met het aanbod van onder ander pas afgestudeerde ontwerpers van ARTEZ, kunstacademie Arnhem.

Tijdens de tour met de Brachen Siedlung wordt ook een deel van de tentoongestelde collectie uit het Mobiele Museum in de winkel verkocht. Begin oktober staat de GastGastgeber-BUS op het plein voor het Schauspielhaus in Bochum en maakt samen met de Reddingscapsule van recycle architect Denis Oudendijk (REFUNC) en Het Rubberen Huis van architecten Mikel van Gelderen en Jurjen Zeinstra deel uit van de grote Nederlandse theaterpresentatie vanuit NL-RUHR.

Locatie: Hunnerpark Nijmegen (centrum) Openingstijden: vrijdag 19.00-22.00 uur, zaterdag 14.00-22.00 uur, zondag 14.00-18.00 uur. www.gastgastgeber.org

Tour GastGastgeber-BUS:

17 tot en met 19 september/24 tot en met 26 september: Duisburg-Nord, Landschaftspark


01 tot en met 10 oktober: Bochum, Schauspielhaus (NL-RUHR)

Van mei tot en met oktober vindt in het Ruhrgebied het project GastGastgeber plaats: 'Avontuurlijke Overnachtingen in NL-Design'. Hans Venhuizen is intendant van dit project in het kader van NL-RUHR. GastGastgeber maakt onderdeel uit van het officiële programma van RUHR.2010. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiele steun van Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA) en de Ministeries van Buitenlandse Zaken (initiatiefnemer), Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (mede-initiatiefnemer) en Economische Zaken.

////////

Einde persbericht


Noot voor redacties