Uniek bezoek: Grootste westerse lama in Nederland


AMSTERDAM, 20100908 -- De oprichter van meer dan 600 boeddhistische centra wereldwijd, Lama Ole Nydahl, komt op vrijdag 17 september voor een lezing naar Amsterdam. De Deen is de bekendste westerling die als authentiek boeddhistisch leraar erkend is. Hij reist al 30 jaar in een ongekend tempo de wereld rond om onderricht te geven. Bijzonder aan deze in de filosofie afgestudeerde doctorandus is zijn eerlijke, humorvolle stijl, zijn tomeloze energie en zijn voorliefde voor parachutespringen en snelle auto's.

Het eeuwenoude boeddhisme past verrassend genoeg bij uitstek bij een westerse, hectische levensstijl. Innerlijke kalmte en ruimte zijn niet alleen nuttig in relaties, maar ook op het gebied van werk. Daarom zouden ook de mensen die het drukste bezig zijn wat tijd moeten vinden voor meditatie, beweert Nydahl. "We richten ons echter niet op urenlange zitoefeningen maar op de `snelweg': we handelen als een boeddha tot we er een zijn geworden." Hoe we dat kunnen doen, vertelt hij in zijn lezing Boeddhisme Nu: Visie, meditatie en actie.

Ole Nydahl (1941) is een belangrijke motor in de overdracht van het boeddhisme naar het Westen. Sinds de jaren zeventig heeft hij op verzoek van zijn Tibetaanse leraren honderden meditatie- en studiecentra voor leken opgericht. De centra - van Moskou tot Buenos Aires - functioneren door onbetaald, vrijwilligerswerk op basis van vriendschap en idealisme. Zijn bezoek aan Amsterdam maakt deel uit van de Channeltour, een busreis van 7 dagen waarbij Nydahl ook lezingen en een cursus geeft in ondermeer Parijs, Brussel en Londen. Circa 75 boeddhisten uit binnen- en buitenland reizen met hem mee.

Nydahl combineert een moderne aanpak met klassieke wijsheid. Hij benadrukt dat spiritualiteit in de praktijk toepasbaar moet zijn en stimuleert zelfstandigheid. "Mijn recept is simpel: wijs de mensen op de noodzaak om iets te vinden dat hen door ziekte, ouderdom en dood kan dragen, en wees niet bang om ze een glimp van jouw levensvreugde te laten zien. Vertel ze dat de geest als de ruimte is: open, helder en onbegrensd, en praat zowel over de weg als over het doel."

17 september 2010 20.00 uur
LEZING Boeddhisme Nu: Visie, meditatie en actie (Engels)
Smart Project Space, Arie Biemondstraat 111, 1054 PD Amsterdam.





Ingezonden persbericht