Ingezonden persbericht



KUNSTROUTE LEIDEN 2010, open atelier- en galerieroute Zaterdag 18 en zondag 19 september tussen 12 -18 uur www.kunstrouteleiden.nl

Meer kunstenaars, meer galeries, meer projecten en meer presentaties....KUNSTROUTE LEIDEN blijft ieder jaar groeien en is in 2010 groter dan ooit! Op zaterdag 18 en zondag 19 september barst kunstliefhebbend Leiden uit haar voegen. Tijdens de open atelier- en galerieroute openen meer dan 150 kunstenaars en galeries hun deuren. Museum De Lakenhal organiseert jaarlijks deze open atelier- en galerieroute in Leiden. In 2009 waren de kunstenaars en galeries verspreid over 74 locaties in de Leidse binnenstad en wisten ruim 5000 bezoekers te trekken.

Scheltema: startpunt Kunstroute
Het gebouw Scheltema aan de Marktsteeg is wederom het startpunt van de Kunstroute. Hier kan het publiek in het weekend de documentatie van alle deelnemende kunstenaars in zien. Een routeboekje met een plattegrond, een lijst van deelnemers en foto's van kunstwerken is er gratis verkrijgbaar.

Overige activiteiten
Er zijn veel extra activiteiten tijdens het Kunstrouteweekend. Zo wordt in startpunt Scheltema het werk van de drie finalisten van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs gepresenteerd (een particulier initiatief van de gelijknamige stichting). Een professionele jury heeft uit alle kandidaten drie genomineerden gekozen: Irene Cécile, Thomas Raat en Izaak Zwartjes. Tijdens de opening van de Kunstroute zal de winnaar bekend gemaakt worden. Op zondag vindt in Scheltema het KinderKunstProject plaats ism Kunsthuis Leiden, waarbij kinderen een eigen kunstwerk maken onder begeleiding van professionele kunstenaars. De Kunstroute is dit jaar, in samenwerking met Wijken voor kunst ook in de Leidse buitenwijken aanwezig waar kunstenaars in de Mors en Roomburg hun ruimtes openstellen. Verder zijn in Scheltema de resultaten van het Kunstshot CKVfestival te zien, Galerie De Pieter in de Breestraat richt een deelnemersexpositie van kunstenaars in en het COC presenteert het project 'For queering the archives, one does(n't) need art space'. Museum De Lakenhal is dit jaar ook deelnemer aan de Kunstroute met presentaties, waaronder de installatie Obscure van Leidse schilder Hans de Bruijn en een depotopstelling met werk van hedendaagse Leidse kunstenaars uit de museumcollectie. Kunstenaar Judith Bloedjes houdt atelier in het museum. Op zondag geven Ricardo Burgzorg en Anne Berk in De Lakenhal een lezing met tips over het aanleggen van een eigen kunstverzameling. Over deze en vele andere projecten en presentaties is de komende maanden meer informatie te vinden op www.kunstrouteleiden.nl.

Kunstroute scholenproject
Ook in 2010 organiseert De Lakenhal een scholenproject rondom de Kunstroute. In het kader van het project Werk in Uitvoering (t/m 2 jan 2011 in De Lakenhal) zal het educatieve project voor leerlingen uit groep 7 en 8 van Leidse basisscholen in het teken van verzamelen staan. In het museum krijgen de leerlingen verhalen te horen over de museumverzameling. Vervolgens gaan de leerlingen op atelierbezoek bij een Leidse kunstenaar en krijgen ze in oktober van dezelfde kunstenaar twee workshops op school.