Dutch Utopia. Zo zagen ze ons graag. Maar zo waren we niet.

17/08/2010 11:51

Stichting Singer Memorial Foundation

Nederland was een grote inspiratiebron voor honderden Amerikaanse kunstenaars die tussen 1880 en 1914 naar dorpen als Laren, Katwijk en Volendam trokken. Singer Laren werpt licht op dit onbekende fenomeen en toont in een kleurrijke tentoonstelling het Amerikaanse droombeeld van Nederland. Dutch Utopia. Amerikaanse kunstenaars in Nederland 1880-1914 is vanaf 17 september te zien in Singer Laren.

Idyllische heide- en tulpenvelden, gelovige dorpelingen, hechte plattelandsgezinnen en robuuste boeren die traditioneel werk verrichten. Dit waren de favoriete onderwerpen van kunstenaars als William Merrit Chase, John Singer Sargent, George Hitchcock en Gari Melchers. In een tijd waarin Amerika in hoog tempo industrialiseerde keken Amerikanen met weemoed terug naar de manier waarop Nederlanders toen in hun ogen leefden. De idylle van het platteland en de destijds populaire meesterwerken uit de gouden eeuw en de Haagse school wekten bij velen een romantisch beeld op van Nederland.

Eenmaal in Nederland aangekomen bleek de realiteit niet zo romantisch te zijn als ze hadden verwacht. Dit weerhield de kunstenaars er niet van om het droombeeld dat ze voor ogen hadden alsnog te creëren. Met een selectieve kijk, creatieve aanpassing en levendige fantasie schilderden zij in soms gigantische, felgekleurde doeken een Dutch Utopia.

De tentoonstelling toont het werk in de context van zes belangrijke thema's: de invloed van de zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst, de invloed van de Haagse school, antimodernisme en de Amerikaanse progressieve beweging, verbondenheid: overeenkomsten en nationale identiteit, kunstenaarskolonies in Nederland en Holland in de verbeelding: het ontstaan van Dutchness.

Dutch Utopia. Amerikaanse kunstenaars in Nederland 1880-1914 is van 17 september 2010 t/m 17 januari 2011 te zien in Singer Laren.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek: Dutch Utopia. Amerikaanse kunstenaars in Nederland 1880-1914, ISBN 978 90 6868 548 0 / NUR 640,644, 256 pag., Prijs 29,50 euro.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.singerlaren.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie /