Programma Incubate 2010 compleet

19/08/2010 14:29

Stichting Incubate

Met de toevoeging van Black Earth, Monkey Mark, Oo Is An Instrument, Moemlin en Sewn Leather & Dj Dog Dick staat de teller van artiesten nu op 220. Daarnaast is ook het filmprogramma geheel ingevuld. Hierdoor heeft de zesde editie van Incubate zijn definitieve vorm gekregen. Het Tilburgse festival vindt dit jaar plaats van 12 tot en met 19 september op meer dan twintig locaties in en om Tilburg.

Als overkoepelend thema heeft Incubate dit jaar gekozen voor piraterij in de kunsten. Met dit thema springt het festival in op een maatschappelijke discussie die woedt over auteursrechten en cultureel eigendom.

Naast een Pirate Conference op vrijdag 17 september, met onder andere een keynote speech van de auteur Matt Mason, een lezing van kunstenaar Rob Scholte en een interview met hip hop producer Hank Shocklee, zullen vijf jonge kunstenaars zich bij de expositie New Jacks 2.0 bezighouden met dit thema in hun eigen werk. Ook is er een uitgebreid filmprogramma met gepirateerde films, waaronder een Turkse versie van Star Trek en de Europese première van Titanic II op donderdag 16 september. Verder is er onder meer de kans om gratis een tatoeage te laten zetten van een kunstenaar bij het onderdeel Tilburg Ink en zullen er door heel Tilburg projecties te zien zijn van de kunstenares Hester Scheurwater.

Een ander onderdeel van Incubate 2010 is het Glocal-programma. Hierbij worden initiatieven uit de omgeving van Tilburg gekoppeld aan (inter)nationale artiesten. Zo schreef de Amerikaanse gitarist Six Organs of Admittance een muziekstuk over Mariakapellen, produceerde electro-muzikant Dan Deacon en filmmaker Jimmy Joe Roche een film in Hilvarenbeek en treedt de psychedelische rockband Black Mountain op in het natuurtheater in Oisterwijk.

Voor het tweede jaar besteedt Incubate met Generation Bass extra aandacht aan een globale trend waarbij niet-Westerse dansmuziek gemixt wordt met dubstep, grime en drum 'n bass. Onder andere baile funk ster Daniel Haaksman en dubstep gigant DJ /rupture zullen optreden.

Op zondag 19 september zal krautrockpionier Michael Rother samen met onder andere Sonic Youth-drummer Steve Shelley en School of Seven Bells-gitarist Benjamin Curtis muziek van NEU! spelen met het project Hallogallo 2010 present NEU! music. Daarnaast treedt legendarische doomgitarist Wino, onder andere bekend als zanger van The Obsessed en Saint Vitus, zowel akoestisch als met zijn nieuwe project Premonition op. Andere artiesten die optreden zijn onder andere shoegaze-sensatie Serena-Maneesh, singer-songwriter Damien Jurado en electropopband The Chap.

Dagkaarten en passepartouts voor Incubate 2010 zijn te koop via de website van Incubate en de winkels van BelCompany. De prijzen variëren van 10 euro voor een dagticket tot 45 euro voor een passepartout voor de hele week.

Incubate is een grootschalig festival voor independent culture. Het festival heeft een breed programma met muziek, beeldende kunst, dans, theater en film. Meer dan 200 culturele voorlopers presenteren zich in een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free jazz. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.

Incubate vind plaats van 12 tot en met 19 september 2010 in Tilburg en de omgeving. Van café tot natuurtheater. Van popzaal tot museum.

Voor meer informatie over het festival: www.incubate.org.