Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Europese filmpremière DOCE BRASIL HOLANDÊS
met na afloop Q&A met de maakster Monica Schmiedt

TROPENTHEATER - Vrijdagavond 17 september - 20:30 uur Linnaeusstraat 2, Amsterdam

In het Tropentheater te Amsterdam vindt op 17 september, aanvang 20.30 uur, de Europese première plaats van de film Doce Brasil Holandês (Sweet Dutch Brasil). Deze documentaire onderzoekt de nostalgie rond de Nederlandse inval en korte kolonisatie van Noordoost Brazilie. De Braziliaanse producente en regisseuse Monica Schmiedt is aanwezig voor een nagesprek. De documentaire duurt 52 minuten en is Portugees en Engels gesproken (Engels ondertiteld).

Screeners en een beperkt aantal perskaarten voor deze première zijn beschikbaar. Zie informatie onderaan het persbericht.

Synopsis
In de zeventiende eeuw vielen de Nederlanders Brazilië binnen om het te koloniseren. Deze kolonisatie duurde 24 jaar waarvan 7 onder de heerschappij van Maurice van Nassau. Hij stichtte Mauritsstadt, nu Recife. Sommige hedendaagse inwoners beschouwen deze Nederlander als de beste burgemeester die de stad ooit had. Hoe kan dit? Monica Schmiedt nam die vraag als uitgangspunt voor haar film Doce Brasil Holandês. Zij volgt de speurtocht van twee historici, de Braziliaanse Kalina Vanderlei en de Duitse Sabrina van der Ley.

Monica Schmiedt
Monica Schmiedt (1961, Não-Me-Toque/Brazilie) maakte met haar achtergrond in geschiedenis en architectuur verschillende documentaires en films. Haar laatste documentaire Southern Extreme (2004) won maar liefst 10 internationale prijzen.

Tropentheater
Het Tropentheater presenteert podiumkunst, documentaires en films uit de niet-westerse wereld. Voor een compleet overzicht van het filmaanbod zie .

....................