Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 15-09-2010

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 17 september
Nederland 1 - 21.20 uur

FARIDA SLACHTOFFER VAN MISDRIJF?

De 21-jarige Farida Zargar wordt sinds 5 augustus vermist. De vrouw vertrok die middag op haar herenfiets van haar werk bij transportbedrijf de Rijke in Spijkenisse. De weg naar huis leidt door het Mallebos, maar dat is door de politie grondig uitgekamd. Geen fiets, geen Farida, geen telefoonsignaal, geen banktransacties, niets. Haar moeder Katja sluit niet uit dat Farida is onvoerd door de Afghaanse familie van haar echtgenoot. De vader van Farida is zelf twee jaar geleden op mysterieuze wijze verdwenen tijdens familiebezoek en nooit is nog iets van hem vernomen. Na de televisie-uitzending van 3 september kwamen diverse tips binnen en Farida's vrienden bezoeken - met een team van VERMIST - de genoemde locaties. Farida's vriend Stefan gelooft niet dat ze in de prostitutie is beland. Van de zelfmoordtheorie die de politie aanhoudt, wil hij niets weten. En ook dat ze uit vrije wil weg is, kan er bij hem niet in: "Er moet haar iets ergs zijn overkomen. Elke dag duurt langer, elke dag word ik een stukje banger." In VERMIST van vrijdag 17 september de zoektocht van Farida's vrienden.

Esther is haar zoontje al 8 jaar kwijt
"Op mijn laatste avond met Shaddy kroop ik bij hem in bed. Hij was pas drie en ik kon hem niet vertellen dat ik weg moest om in Nederland voor zijn terugkeer te knokken." Acht jaar vechten verder is Esther nog steeds zonder haar kind. De Egyptische vader verbergt Shaddy en nooit hebben moeder en kind elkaar nog gesproken. Na een kort en gewelddadig huwelijk vluchtte Esther in 2002 naar een blijf-van-mijn-lijf huis. De vader van haar kind wist hen echter naar z'n familie in Caïro te lokken en stal het paspoort van Shaddy. Als getrouwde vrouw kon Esther in Egypte niets beginnen en ze moest haar zoontje achterlaten om in Nederland een rechtszaak aan te spannen. Ze won, maar de vader van Shaddy bracht hem niet terug thuis. "Wat moet je dan?", vraagt Esther zich vertwijfeld af, "Ik weet niet waar Shaddy is en als ik dat al wist hoe haal ik hem terug? De Nederlandse overheid doet niets. Ik ben machteloos. Ik roep iedereen op me te helpen".

Verder in VERMIST:

- Priscilla uit Leiderdorp heeft haar vader Ronald sinds haar jeugd niet gezien. Inmiddels heeft de 17-jarige Priscilla haar naam veranderd in Duniya en is ze bekeerd tot het Islamitische geloof. "Ik vrees dat mijn vader me niet zal accepteren. Hij wil geen moslimadochter".
- Het laatste nieuws over de Duitse 10-jarige Mirco. Mirco verdween op 3 september jl. en door miscommunicatie ontdekten zijn ouders pas de volgende ochtend zijn verdwijning. VERMIST zet op een rijtje wat er allemaal mis ging.
- De uit Zuid-Korea afkomstige Ruth woont in Het Dorp bij Arnhem. Ze barst van de vragen. Is ze afgestaan omdat ze niet gezond was? Waarom is ze door haar oma met een valse naam te vondeling gelegd? En zijn de mensen die haar vorig jaar benaderden wel haar biologische ouders? VERMIST zoekt antwoorden.

Het internetadres van VERMIST is: www.vermist.nl