D66

donderdag 16 september 2010

Meer werk maken van een Europese markt voor betalingsverkeer

Sophie in ´t Veld gaat zich hard maken voor meer concurrentie in het Europees betalingsverkeer.

traag

Die belofte deed het Europarlementslid van D66 aan Henk van de Broek, bestuurslid van Detailhandel Nederland, die haar een lijst met grieven namens de ondernemers overhandigde. De koepelorganisatie vindt dat winkeliers nog steeds met onnodige hoge kosten voor betalingen kampen. In 2008 is Europa begonnen met de integratie van alle nationale betaalmarkten tot één Europese markt, SEPA (Single Euro Payments Area). In 2013 moeten alle producten voldoen aan Europese regels maar Detailhandel Nederland vindt het allemaal veel te traag gaan.

absurd

Omdat de systemen in Europa nog niet gestandaardiseerd zijn blijven de pin-, chipknip- en creditcardtransacties een grote kostenpost voor de detailhandel. In ´t Veld: "Ondernemers zijn jaarlijks 90 miljoen euro kwijt aan de kosten van betalingen. Dat is toch absurd? D66 wil de markt in Europa verder open gooien zodat er meer concurrentie komt waar ondernemers en uiteindelijk ook de consumenten van kunnen profiteren."

webwinkels

In ´t Veld juicht het toe dat de Gezamenlijke Toonbankinstellingen (Detailhandel Nederland, Koninklijke Horeca Nederland en de tankstationbranches) pleiten voor de introductie van 1 Europees betaalmiddel in webwinkels. "Steeds meer mensen kopen via internet en daar ligt dan ook een enorm potentieel. Het is goed dat de detailhandel in Nederland hierin voorop loopt."

Luister naar een gesprek met Sophie in 't Veld op Radio 1 (16 september 2010 Vanaf 41'00")