Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen

16 september 2010: Gouverneur verzoekt G. Schotte een kabinet voor het land Curaçao te formeren

17-09-2010

Op 14 en 16 september 2010 heeft de beoogde Gouverneur van het nieuwe land Curaçao, mr F.M. d.l.S. Goedgedrag, de heer G. Schotte ontvangen op het paleis van de Gouverneur om met hem te spreken over de vorming van een nieuw kabinet voor het land Curaçao.

Op 10 oktober 2010 wordt het land Nederlandse Antillen opgeheven en komt het nieuwe land Curaçao tot stand. Op 27 augustus jl. hebben verkiezingen plaatsgevonden voor de leden van eilandsraad van het eilandgebied Curaçao, welke leden op 10 oktober 2010 van rechtswege de hoedanigheid verkrijgen van leden der Staten van het nieuwe land Curaçao. Tevens zal op 10 oktober 2010 de heer mr. F.M. d.l.S. Goedgedrag, daartoe aangewezen door de Rijksministerraad op 7 september jl., zijn ambt officieel aanvaarden in een plechtige Statenvergadering. Tenslotte dient het land Curaçao op 10 oktober 2010 te beschikken over functionerende instituties, waaronder een regering.

De vorming van een nieuw kabinet vindt in een reguliere staatkundige situatie plaats onder leiding van een formateur of een informateur, aan te wijzen door de Gouverneur. Momenteel is sprake van een uitzonderlijke situatie, aangezien het land Curaçao nog niet bestaat en een Gouverneur van Curaçao evenmin, al is er wel een beoogde Gouverneur en zijn er ook beoogde Statenleden van Curaçao. Tegelijkertijd missen de instituties van de Nederlandse Antillen de bevoegdheid om aan de vorming van een kabinet van Curaçao mee te werken. De huidige situatie vraagt dus om creativiteit en flexibiliteit. Om de reguliere gang van zaken zoveel mogelijk te benaderen, zijn de heer G. Schotte en de heer Goedgedrag overeen gekomen om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de procedure die wordt gevolgd bij een reguliere kabinetsformatie. Aan de vooravond van de verkrijging van de status aparte door Aruba, eind 1985, heeft de toenmalige beoogde Gouverneur van Aruba op vergelijkbare wijze geopereerd bij de vorming van het eerste kabinet van het land Aruba. De heer Goedgedrag heeft de heer Schotte gevraagd om op basis van de Deklarashon di Intenshon van de partijleiders van MFK, PS en MAN, waarop het huidige bestuurscollege van het eilandgebied van Curacao steunt, voor het nieuwe land Curaçao een kabinet te vormen dat:


· mag rekenen op een meerderheid in de Staten van Curaçao;


· bereid en in staat is zich te committeren aan een regeerakkoord met maatregelen met het oog op de ontwikkeling van het nieuwe land Curaçao en zijn bevolking;


· bestaat uit personen met een vaste bereidwilligheid tot uitvoeren dit regeerakkoord.

De heer Goedgedrag heeft de heer Schotte voorts gewezen op het Landsbesluit van 10 februari 2010, nr. 868/RNA'10 (P.B. 2010, no. 5): inzake de onverenigbaarheid van belangen en functies voor ministers en staatssecretarissen, welke regeling ook van toepassing blijft in het nieuwe land Curaçao, en hem verzocht erop toe te zien dat deze regeling in acht wordt genomen.

De Gouverneur heeft de heer Schotte verzocht uiterlijk op 7 oktober 2010 eindverslag uit te brengen van zijn bevindingen.

De heer Schotte heeft de opdracht in beraad genomen.

© Copyright 2002-2010 Kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen |