Waterschap Aa en Maas

Heeswijk nemen een vlucht

Bezwaar ongegrond, werkzaamheden kasteel Heeswijk nemen een vlucht

Waterschap Aa en Maas heeft de aanlegvergunning voor de tweede fase van het Dynamisch Beekdal, meander Kasteel Heeswijk binnen. Daarmee kan er begonnen worden met de graafwerkzaamheden. Projectmanager Bart Pastor van het waterschap: "Ik ben verheugd dat een onafhankelijke partij heeft geoordeeld dat we een goed en gedegen plan hebben, dat de procedure goed is doorlopen en dat we dus nu voortvarend verder kunnen."

Tegen het verlenen van de aanlegvergunning door de gemeente Bernheze was bezwaar aangetekend. Daardoor kon het waterschap niet beginnen met de graafwerkzaamheden. De voorzieningenrechter in Den Bosch oordeelde echter dat dit bezwaar ongegrond is. Pastor: "We waren al wel begonnen met snoeien, baggeren en het verbeteren van de huidige wateraanvoer voor de grachten van het Kasteel. Dat zijn allemaal werkzaamheden waarvoor we geen vergunning nodig hadden. Maar nu kunnen we ook beginnen met het verschralen van de bovengrond en het verflauwen van de ecologische oevers. Als het weer een beetje meezit en het niet al te nat wordt, hopen we daar over een week of vijf zes mee klaar te zijn."

Verdroging tegengaan
De tweede fase van het Dynamisch Beekdal, meander kasteel Heeswijk levert een belangrijke bijdrage om de verdroging in het gebied te verminderen.Het gebied rondom kasteel Heeswijk is een Natte Natuurparel. Dit zijn belangrijke natte natuurgebieden met bijzondere ecologische waarden die afhankelijk zijn van water. De meeste van deze gebieden zijn min of meer verdroogd en ook de waterkwaliteit en de inrichting laten te wensen over. Door de oude loop van de Aa te herstellen, kan verdroging in de toekomst verminderen en zal het water weer als vanouds door de bestaande meander stromen. Door dit beekherstel kan er in het gebied meer water worden opgevangen, zodat er in droge tijden meer buffer is.

Herstelwerkzaamheden
De meander ligt in de gemeente Bernheze, tussen de Gouverneursweg en de Zuid-Willemsvaart. Om precies te zijn: vanaf de stuw in de Aa tot aan de Leijgraaf. Bij de herinrichting van meander Heeswijk vinden verschillende werkzaamheden plaats. De inlaatduiker, net bovenstrooms van de stuw, wordt vervangen door een open verbinding tussen de Aa en de meander. In de oude meander wordt de beekbodem verhoogd en opgeruwd. Hierdoor loopt het water niet te snel weg uit het gebied.

Bij de boerderij Loosz Corswarem wordt de fietsbrug vernieuwd. Daarnaast worden de op- en afritten naar deze fietsbrug veiliger gemaakt voor rolstoelers en fietsers met beperkingen. Het fiets- en wandelpad wordt verbreed zodat deze ook toegankelijker worden voor rolstoelen en rolstoelfietsen. De bestaande mogelijkheid bij Loosz Corswarem om eventueel bluswater uit de oude meander te betrekken, zal worden gerenoveerd. Het water wordt voor een blusauto beter toegankelijk. De plek kan tegelijkertijd gebruikt worden voor rolstoelers om een hengel uit te werpen.

Vitaal, mooi en schoon Brabants platteland
Het project Dynamisch Beekdal maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Maas en Meierij.