Gemeente Rotterdam

17 september 2010

Rotterdam uitgeroepen tot festivalstad van de wereld

Rotterdam is, in de categorie middelgrote steden, uitgeroepen tot 2010 IFEA World Festival & Event City. De prijsuitreiking was gisteravond tijdens de jaarlijkse conferentie van the International Festivals and Events Association in Saint Louis, Verenigde Staten. Winnaars in de overige categorieën zijn Taupo, Edinburgh en Sydney.

In het juryrapport wordt Rotterdam geprezen vanwege het positieve klimaat voor festivals. De stad heeft veel professionele organisatoren met creatieve ideeën, daarnaast is er een goede infrastructuur. Bovendien werken alle diensten en partijen in de stad goed samen om evenementen mogelijk te maken. Rotterdam heeft gewonnen in de categorie 500.000 tot 1 miljoen inwoners.

Deze award is in het leven geroepen om de wereldwijde festival- en evenementensector te stimuleren en zorgt voor een benchmark van festivalsteden over de hele wereld. Voor het slagen van een festival is een positieve samenwerking met de lokale omgeving onontbeerlijk. De inzendingen zijn beoordeeld door een internationale vakjury bestaande uit experts uit de branche. Naast Rotterdam wonnen Taupo (NZ) in de categorie tot 100.000 inwoners, Edinburgh (UK) in de categorie 100.000 tot 500.000 inwoners en Sydney (AU) in de categorie meer dan 1 miljoen inwoners.

"Fantastisch dat de vakjury zo lovend over Rotterdam is", vindt Dominic Schrijer, wethouder Stedelijke Economie. "Deze prijs is een bekroning op de inspanningen van de afgelopen 20 jaar om van Rotterdam een evenementenstad te maken met internationale allure. Een mooie beloning voor de inspanningen en een stimulans voor de toekomst."

Johan Moerman, directeur Rotterdam Festivals, de stichting die het evenementenbeleid in Rotterdam coördineert: "Wij zijn zeer blij met de internationale waardering voor het evenementenklimaat in de stad. Rotterdammers houden van festivals, bezoeken ze trouw of werken enthousiast mee als vrijwilliger. De waarde die festivals hebben voor de stad, de aantrekkingskracht die ze nationaal en internationaal te weeg brengen, blijven ook in economisch uitdagende tijden van groot belang. De prijs markeert en bewijst dit."

IFEA staat voor International Festivals and Events Association. Het is een in Idaho (Verenigde Staten) gehuisveste netwerkorganisatie, waar meer dan 2000 professionals uit de internationale festival- en evenementenwereld bij aangesloten zijn. IFEA gelooft in de verbindende kracht van festivals wereldwijd en heeft als doel om hen die werkzaam zijn in het veld te inspireren en te steunen. Het netwerk heeft leden uit 38 landen en 5 continenten.

Rotterdam Festivals, Rotterdam Marketing en Rotterdam Topsport verzorgden samen de inzending voor de prijs.