Socialistische Partij

Gemeente moet fusieplannen corporaties blokkeren

17-09-2010 * De voorgenomen fusie van de woningcorporaties Eigen Haard en Woongroep Holland (WGH) heeft waarschijnlijk tot gevolg dat er meer gesloopt en minder nieuw gebouwd wordt in Amsterdam en de regio. Als het aan de SP ligt trekt de gemeente daarom haar goedkeuring aan de fusie alsnog in. SP-raadslid Remine Alberts: "Het is een gegeven dat grotere corporaties meer slopen en verkopen, terwijl kleine corporaties nieuw bouwen en renoveren. Gezien de bouwplannen in Amsterdam kan deze fusie dus nooit een goed idee zijn." Het ministerie van VROM keurt fusies van corporaties goed of af, maar de gemeente heeft het recht daar haar mening over te geven in een brief. Verantwoordelijk wethouder Ossel (PvdA) heeft aangegeven geen enkel bezwaar te hebben tegen de fusie van Eigen Haard met WGH, die leidt tot een megacorporatie met zo n 60.000 woningen in bezit. De gemeenteraad, met de SP voorop, bleek daar woensdag iets anders over te denken. Alberts: "De wethouder geeft goedkeuring aan een, in onze ogen, ongewenste megafusie, maar levert daar ook nog eens alle controle bij in. De corporaties beloven verbeteringen als de fusie doorgaat, maar er is geen mogelijkheid om dat in de toekomst te checken. Er staat geen enkele sanctie op het niet nakomen van de beloften. Ook is de huurders van beide corporaties niet naar hun mening gevraagd. Ossel geeft de corporaties volledig carte blanche in de fusie."

En dat terwijl de brancheorganisatie van corporaties, Aedes, waarschuwt dat grotere corporaties vaker slopen en verkopen, terwijl kleinere corporaties veel meer aan nieuwbouw en renovatie doen. Alberts: "Daarnaast verdienen de directeuren van grotere corporaties vaker enorme salarissen. Nu al zitten de directeuren van deze twee bedrijven boven de Balkenendenorm van 181.000 euro. Maar ook over die twee argumenten tegen de fusie rept Ossel met geen woord in zijn brief."

Vanwege de kritiek van de SP en andere partijen op zijn brief over de fusie heeft de wethouder beloofd met een nieuwe te komen. Alberts: "Wat ons betreft is het deze keer een negatief advies of ten minste een advies met zeer kritische kanttekeningen."