Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Corus, Royal Haskoning en Universiteit Twente winnaars award voor inzet meisjes en bèta/techniek

Corus heeft op donderdag 16 september 2010 de Bedrijfsaward ontvangen voor hun grote inzet om meer meisjes enthousiast te maken voor bèta/techniek. Bij de NS in Utrecht werden tijdens de bijeenkomst 'Rolmodel, dank je wel' meerdere awards uitgereikt door Merel van Vroonhoven, directeur NS. VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, organiseerde deze bijeenkomst. Natalie Rambat, projectleider bij Royal Haskoning in Goes, sleepte de award voor beste professional voor haar bedrijf in de wacht en Laura van Silfhout van de Universiteit Twente ging er in dezelfde categorie vandoor met de award voor beste student. De beste nieuwkomer van 2010 is José Coppens, promovenda bij Nikhef/Radboud Universiteit. Deze bèta/technische vrouwen ontvingen hun award omdat zij zich met veel enthousiasme inzetten bij voorlichting over bèta/techniek in het voortgezet onderwijs voor meisjes.

Tijdens 'Rolmodel, dank je wel' beloofde ook de NS zich in te zetten om meer meisjes te interesseren voor bèta/techniek middels het tekenen van een convenant met Jet-Net, een samenwerkingsverband van bedrijven - zoals Shell, Philips, IBM - en scholen.

De afgelopen jaren zijn door gerichte inspanningen meer meisjes een bètatechnisch profiel gaan kiezen, maar er is nog veel winst te halen. Nog steeds kiezen meisjes met bètatalent minder vaak dan jongens voor een toekomst in bètawetenschappen of techniek. Mede door de inzet van (vrouwelijke) rolmodellen blijkt hierin verandering te komen. Op scholen waar rolmodellen actief zijn is het aantal meisjes dat kiest voor een bèta/technisch profiel met 93% gestegen ten opzichte van 2000-2001. Ook steeg bij meisjes de belangstelling voor bèta/technische studies in het hoger onderwijs met 54% in diezelfde periode.

'Rolmodel, dank je wel' werd georganiseerd om de 1.500 vrouwelijke professionals uit de rolmodellendatabase Spiegelbeeld van VHTO te bedanken. Met veel enthousiasme zetten deze rolmodellen zich in op scholen door heel Nederland om meisjes te interesseren voor een toekomst in bèta/techniek.

Noot voor de redactie