Gemeente Barendrecht

College akkoord met nieuwbouw basisscholen in MFA Kruidentuin

BARENDRECHT (vrijdag 17 september 2010) - Dinsdag 14 september stemde het Barendrechtse college in met de keuze voor nieuwbouw van een Multi Functionele Accommodatie (MFA) aan de Kruidentuin in de wijk Noord. In de MFA is in ieder geval ruimte voor de basisscholen ods De Dubbeldekker, cbs De Hoeksteen en sportzaal Vitaal. De huidige huisvesting van deze voorzieningen voldoet niet meer. Het gebruik van de MFA wordt bij voorkeur aangevuld met zorg- en welzijnsfuncties, zoals kinderopvang, een ruimte voor de wijk en mogelijk het Centrum voor Jeugd en Gezin. De geplande oplevering van de MFA is juli 2013.

In het licht van de bezuinigingen heeft het college in juni 2010 de opdracht gegeven ook de mogelijkheden en consequenties van renovatie van de huidige voorzieningen aan de Kruidentuin te onderzoeken. Er is een inhoudelijke en financiële vergelijking gemaakt tussen renovatie en nieuwbouw van de aanwezige voorzieningen. Op basis van deze vergelijking is gekozen voor nieuwbouw. Nieuwbouw resulteert in functionele en technische optimale voorzieningen, waarbij onderwijskundige vernieuwingen kunnen worden doorgevoerd en aanvullende (wijk)functies toegevoegd kunnen worden. Daarnaast maakt vervangende nieuwbouw een efficiëntere indeling van het gebied mogelijk, waardoor bijvoorbeeld ruimte ontstaat voor woningbouw en uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen.

Integraal Huisvestingsplan Basisonderwijs

De realisatie van een MFA aan de Kruidentuin maakt deel uit van het Integraal Huisvestingsplan Basisonderwijs (IHP-1), dat de gemeenteraad in juli 2007 vaststelde. De keuze voor een nieuwe MFA vloeide voort uit de functionele en technische staat van de huidige voorzieningen op deze locatie, ods De Dubbeldekker, cbs De Hoeksteen en sportzaal Vitaal, en de wens om een brede school in Barendrecht-Centrum te realiseren. Nu de definitieve keuze voor nieuwbouw gemaakt is begint de planvorming. In oktober 2010 start het opstellen van een Programma van Eisen (PvE). Hierover vindt nauw contact plaats met de huidige en (mogelijk) toekomstige gebruikers. Het maken van het ontwerp van de MFA, de gebiedsinrichting en de benodigde procedures starten na afronding van het PvE, naar verwachting begin 2011. Hierbij worden ook de omwonenden van de locatie betrokken.