Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 17 september 2010

Media Centrum Den Haag deze week toch failliet

Media Centrum Den Haag BV, het productiebedrijf dat Den Haag FM, Den Haag Totaal en Den Haag TV exploiteert, is waarschijnlijk binnen een week failliet. De aandeelhouder, Stichting Stadsomroep Den Haag, heeft daartoe zelf besloten omdat wethouder Baldewsingh (PvdA) de benodigde 150.000 euro niet beschikbaar stelt. De wethouder wil de zaak failliet laten gaan en dan een doorstart maken met Omroep West.

De Stadsomroep werkt al jaren met een te krap budget van gemeentelijke subsidies, wist dat tot vorig jaar goed aan te vullen met commerciële inkomsten, maar heeft nu onder andere door de crisis de bodem van haar mogelijkheden bereikt.

Het productiebedrijf van de Stadsomroep heeft weliswaar een sluitende begroting, maar komt al geruime tijd eenmalig een bedrag van maximaal 150.000 euro tekort. Dit tekort is onder andere ontstaan door teruglopende reclame-inkomsten en sponsorgelden als gevolg van de crisis.

De Stadsomroep ziet inmiddels geen andere mogelijkheid dan zelf het faillissement aan te vragen. Daarmee blijft het onzeker of het Haagse 'geluid' (de Haagse programmering op Den Haag TV, Den Haag Totaal en Den Haag FM) behouden blijft. Ook het personeel is nog steeds in onzekerheid over haar toekomst.

De omroep heeft het afgelopen jaar alles gedaan om de zenders in de lucht te houden. Er is flink bezuinigd en meer dan de helft van het betaalde personeel is verdwenen. De omroep deed dit voorjaar een beroep op het calamiteitenfonds van de gemeente en meldde daarnaast een eenmalig gat van 150.000 euro.

In mei van dit jaar ging de gemeenteraad akkoord met een uitkering uit het calamiteitenfonds om de acute financiële nood bij de Stadsomroep op te lossen en met het voorstel van de wethouder de bestaande subsidies versneld uit te betalen. De omroep meldde toen al dat dit onvoldoende was om het einde van het jaar te halen. Verantwoordelijk wethouder Rabin Baldewsingh stelde dat hij op die manier 'tijd wilde kopen' om naar een definitieve oplossing voor de omroep te zoeken. Dat is een vergaande vorm van samenwerking tussen Stadsomroep Den Haag en de regionale omroep West.

Ondanks de gesprekken die de Gemeente voert met Omroep West om tot een overname van de Haagse omroepactiviteiten te komen, is er nog geen zicht op een oplossing. Doordat de gemeente Den Haag niet bereid is een laatste noodzakelijk bedrag van maximaal 150.000 euro beschikbaar te stellen ziet het ernaar uit dat Den Haag FM en Den Haag TV uit de lucht gaan.

Directeur Sedat Bugdaci: "Ondanks goede bedoelingen van betrokkenen, is het resultaat van een jaar lang praten met de Gemeente dat er geen concrete toezegging op tafel ligt over de toekomst van het 100% Haagse geluid en dat de toekomst van de resterende personeelsleden in de lucht hangt . Dat is heel treurig, want met een eenmalige bijdrage van ten hoogste 150.000 euro had dat voorkomen kunnen worden. Als die bijdrage er voor maandag 12 uur nog komt kan het faillissement nog teruggedraaid worden. Daarna is het voortbestaan van de omroep in handen van de curator."

////




Ingezonden persbericht