Nieuwe projectoproep wil innovatie en sociale meerwaarde stimuleren

17/09/2010 12:15

CERA

Het Boerenburenplan van Cera stimuleert samenwerking tussen boeren en hun buurt.

Leuven, 17 september 2010 - De coöperatie Cera lanceert een nieuwe projectoproep om samenwerkingen tussen boeren en hun buurt - particulieren of plaatselijke verenigingen - te stimuleren. Tien laureaten zullen 2500 euro en de hulp van Cera krijgen om hun plan te realiseren.

Het Boerenburenplan

De land- en tuinbouwsector hoort bij de meest innovatieve van Vlaanderen. Het is belangrijk dat ondernemers blijven vernieuwen en daarbij verder kijken dan de grenzen van het eigen bedrijf.

Cera en de Boerenbond stellen vast dat de land- en tuinbouwbedrijven die erin slagen om de burgers of de consumenten bij hun werking te betrekken, niet alleen economische maar ook sociale meerwaarde creëren. Dit inzicht is meteen de voedingsbodem voor een nieuwe projectoproep van Cera, in samenwerking met de Boerenbond: Het Boerenburenplan.

Deze oproep richt zich naar boeren enerzijds en burgers anderzijds om de koppen bij elkaar te steken en samen een innovatief project uit te werken. De 10 beste projecten ontvangen 2500 euro steun van Cera en kunnen meteen aan de slag!

Voorbeelden maken het duidelijk

Een goed Boerenburenplan is een mooie mix tussen innovatie en sociale meerwaarde:

 Een jong landbouwersechtpaar baat een boerderij uit waar ze, samen met de vrouwenorganisaties van de gemeente, via kookdemonstraties en bedrijfsbezoeken aan consumentenvorming doen. Daarnaast werken ze samen met het OCMW om jonge mensen die aan de zijlijn dreigen te raken, op te vangen.

 Fervente fruiteters adopteren een boom bij een fruitboer uit de buurt. In ruil voor een bepaald bedrag krijgen ze in het najaar een deel van de opbrengst. En wie wil, kan zelf z'n appels plukken.

 Een tuinbouwer wil zijn teelt vernieuwen. Hij sprak met zijn allochtone werknemers die in ons land vaak op zoek gaan naar groenten die in hun land van oorsprong dagelijkse kost zijn. Voortaan kan de allochtone gemeenschap bij de tuinbouwer terecht voor haar vertrouwde groenten.

Concreet

Franky Depickere, gedelegeerd bestuurder van Cera, en Piet Vanthemsche, voorzitter van de Boerenbond, geven het startschot van het Boerenburenplan op de Dag van de Landbouw op zondag 19 september 2010.

Geïnteresseerden kunnen voor meer info, voorbeelden, een filmpje en het aanvraagformulier terecht op www.cera.be. De projectoproep loopt tot 14 januari 2011. Een professionele jury zal 10 laureaten selecteren die elk 2500 euro steun krijgen en de nodige hulp om hun Boerenburenplan effectief te realiseren. De prijsuitreiking is voorzien op 9 april 2011.

Over Cera

Cera is een van de grootste coöperaties van het land. Cera controleert ruim 30 % van de aandelen van KBC Groep. Naast een dividend biedt Cera haar vennoten vennotenvoordelen aan in de vorm van kortingen op goederen en diensten. Via een getrapte inspraakstructuur worden de vennoten actief betrokken bij het Cera-beleid. Zo beslissen zij onder meer over de toekenning van steun aan regionale projecten. Cera ondersteunt jaarlijks meer dan 500 regionale, provinciale, nationale en internationale projecten.

Het Boerenburenplan is een initiatief van Cera, in samenwerking met de Boerenbond, met de steun van KBC.

Meer info:

Hilde Talloen, hoofd Communicatie, tel 016 27 96 79, gsm 0494 85 59 59, hilde.talloen@cera.be.

Cera CVBA, Philipssite 5 b10, 3001 Leuven, www.cera.be.

Ondernemingsnummer RPR Leuven BTW BE 0403.581.960.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel