Ingezonden persbericht


Breda, 17 september 2010

PERSBERICHT

KOP maakt Breda tot beeldjungle van verborgen schatten

Van 16 september t/m 24 oktober staat Breda geheel in teken van fotografie tijdens BREDAPHOTO. De expositie Another Street View van KOP is onderdeel van het festival. Een expositie die vooruitstrevend is, anders dan anders en van Breda tijdelijk een beeldjungle van verborgen visuele schatten maakt.

Bushokjes, restaurantmenu's, naamborden, billboards, producten in de supermarkt.; onze maatschappij is verzadigd met fotografische beelden. In veel gevallen worden ze niet eens meer echt "gezien". We hebben geleerd ons ervoor af te sluiten en ze te "filteren". Beelden die de laatste tijd ook steeds vaker opduiken in het straatbeeld zijn de zogenaamde QR codes. Abstracte afbeeldingen die bestaan uit een verzameling witte en zwarte blokjes.

Met deze QR codes creëert KOP tijdens BREDAPHOTO een visuele speurtocht door de beeldjungle van Breda. Want Another Street View is een expositie die plaatsvindt in de openbare ruimte in het centrum van Breda en materieel gezien alleen bestaat uit QR codes. Via de codes worden bezoekers door de stad en door de expositie geleid. Door iedere unieke code te scannen, krijgen bezoekers speciaal geselecteerde foto's te zien. Daarnaast kan er informatie over de fotograaf opgevraagd worden. De smartphone verenigt zo de kijkervaring van het museum, de straat en het internet. KOP wil op deze manier in de openbare ruimte de verbinding leggen tussen de on- en offline wereld.

De titel van de expositie refereert aan Google's Street View, maar is ook een uitnodiging aan de kijker om de straat eens anders te bekijken. Men staat stil op plaatsen waar anders zo aan voorbij gelopen wordt en de foto die de bezoeker ter plekke te zien krijgt, heeft een link met de plaats zelf. Verborgen visuele schatten worden zichtbaar.

Maar liefst 118 verschillende QR codes zijn er te vinden in het centrum van Breda. Om te weten waar de QR codes zich bevinden heeft KOP een speciale plattegrond gemaakt die te downloaden is via www.kop.nu. Deelnemende fotografen aan Another Street View zijn: Jan Adriaans, Fieke van Berkom, Julia van den Broek, Job Janssen, Thomas Kuijpers, Diederick Overbeke, Robert Overweg, Willem Popelier, Jon Rafman (CAN), Joachim Schmid (DUI), Nadine Stijns, Gerard Suk, Michelle-Aimée van Tongerloo en Michael Wolf (VS).

Another Street View (i.h.k.v. BREDAPHOTO)
16 sep. t/m 24 okt. / 24 uur per dag te bekijken
Openbare ruimte in het centrum van Breda
www.kop.nu

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht