Gemeente Maastricht

Onderhoud Hoeg Brögk versneld om geluidoverlast tegen te gaan

17 september 2010

De gemeente Maastricht gaat delen van het groot onderhoud aan de fiets- en voetgangersbrug Hoge Brug (Hoeg Brögk) versnellen. In overleg met de aannemer is afgesproken dat de komende dagen extra mensen worden ingezet om de toplaag van de trap te verwijderen. Er is namelijk gebleken dat dit werk veel geluidoverlast voor de woonomgeving oplevert.

Om de toplaag te verwijderen wordt een speciale machine ingezet. Voor de zijkant van de trap kan deze machine echter niet gebruikt worden. Dit gebeurt nu handmatig met een drilboor. Bij de gemeente zijn daarover klachten binnengekomen van de omwonenden.

Om de overlast te beperken heeft de gemeente met de aannemer afgesproken dat er meer capaciteit wordt ingezet. Om zodoende sneller met het overlastgevende werk klaar te zijn. Dankzij de `extra handen' hoeft de drilboor na woensdag aanstaande niet meer gebruikt te worden. Een alternatief voor het losdrillen is het afsteken van de toplaag na verhitting. Maar daar is bewust niet voor gekozen, omdat er giftige stoffen bij vrijkomen die tot problemen voor passanten en omwonenden kunnen leiden.

Als de toplaag aan de zijkant van de trappen is verwijderd, worden de traptreden gestraald. Deze geluidsoverlast is hoorbaar minder. Het kan zijn dat op momenten nog delen los gedrild moeten worden, maar die zijn volgens de aannemer te verwaarlozen.

Vanwege de noodzakelijke reconstructie is de brug sinds 30 augustus volledig afgesloten. Volgens schema is het groot onderhoud op 30 oktober voltooid en kan de brug weer open.