Ingezonden persbericht


Griffiers eensgezind over professionalisering

Professionalisering is een instrument om de kwaliteit van het openbaar bestuur te versterken in brede zin. Professionalisering van griffiers is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de griffier zelf en verder van zijn werkgever: de gemeenteraad, provinciale staten of Kamers. Het advies dat de commissie Professionalisering van de Vereniging van Griffiers (VvG) had uitgebracht aan bestuur en ledenvergadering VvG, is door deze laatste integraal overgenomen.

De VvG had vrijdag haar jaarcongres in Utrecht. Tevoren leek commotie te zijn ontstaan in de media over de voorstellen in het kader van de professionalisering. Leden herkenden zich vrijdag echter niet in het door de media opgeroepen beeld. Aan de discussie tijdens de ledenvergadering was een lange, brede raadpleging over professionalisering in de VvG voorafgegaan. Die ledenraadpleging bleek een goede basis voor het uiteindelijke besluit.

De brede raadpleging binnen de vereniging wordt voortgezet: bestuur en ledenvergadering hebben de commissie Professionalisering gevraagd openbare discussies voor te bereiden over het programma om het advies om te zetten in een uitvoeringsplan.

Een van de onderdelen in dat programma is de certificering van griffiers. VvG stelt dat certificering van griffiers alleen op individuele basis en op initiatief van griffiers zelf zal plaatsvinden en zal geen onderdeel van het te ontwikkelen professionaliseringsprogramma voor de gehele beroepsgroep zijn.