Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 september 2010

Vragen van het lid Spekman (PvdA) aan de minister van Justitie

over het bericht dat het aantal alleenstaande minderjarige asielzoekers in de cel in 2009 is verdubbeld


1) Heeft u kennisgenomen van het bericht "Steeds meer ama's in gevangenis"?{1}


2) Klopt het dat het aantal alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) in de cel in 2009 is verdubbeld? Zo ja, wat is de oorzaak van deze verdubbeling?


3) Hoe verhoudt de toename van het aantal ama's in de cel zich met uw beleid om vreemdelingenbewaring slechts als "uiterste middel" in te zetten, en om kwetsbare groepen, zoals jonge kinderen, daarbij te ontzien?


4) Bent u met de PvdA-fractie van mening dat het plaatsen van alleenstaande minderjarige kinderen in vreemdelingenbewaring in strijd is met artikel 17 van de Terugkeerrichtlijn? Voldoen de plaatsingen van de ama's in bewaring aan de voorwaarden die in dat artikel zijn genoemd? Kunt u dat toelichten?


5) In welke inrichtingen zijn de betreffende 300 ama's uit 2009 in vreemdelingenbewaring geplaatst? Hoe lang duurde gemiddeld die inbewaringstelling? Wat was het regime in die inrichtingen? In hoeveel gevallen heeft de vreemdelingenbewaring geleid tot terugkeer naar het land van herkomst?


6) Bent u met de PvdA-fractie van mening dat ama's niet in de cel horen? Bent u bereid de inrichtingen voor vreemdelingenbewaring voor alleenstaande minderjarige kinderen "opener" te maken, zodat meer sprake is van "gecontroleerde opvang"?


7) Bent u bereid de betreffende ama's in afwachting van het aantreden van een nieuw kabinet onder voogdijstelling van het NIDOS te brengen?

{1} 16 september 2010: http://nos.nl/artikel/185361-steeds-meer-amas-in-gevangenis.html