Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 17 september 2010

Nieuw woningconcept in de Waalsprong

Betaalbaar bouwen met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Onder de titel 'Project Droomhuis - bouw samen je woning' wordt in de Waalsprong een bijzonder woningbouwproject gestart. In Het Nijland - aan de rand van de wijk Oosterhout - wordt de mogelijkheid geboden om samen met toekomstige buurtgenoten de woningen naar eigen inzicht te bouwen. Gebiedsontwikkelaar GEM Waalsprong start nog deze maand met dit voor de Waalsprong nieuwe woningbouwconcept van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Op maandag 27 september organiseert GEM Waalsprong voor belangstellenden een eerste informatiebijeenkomst in De Klif in Oosterhout.

Vereniging

Met het 'Project Droomhuis - bouw samen uw woning' wordt het zelf bouwen van een eigen woning voor een breder publiek bereikbaar. Bij CPO verenigen particulieren zich als opdrachtgever in een (ontwikkel)vereniging. Behalve afnemer zijn de toekomstige bewoners dus ook opdrachtgever en ontwikkelaar van hun woning. Zij kiezen bijvoorbeeld gezamenlijk een architect en de aannemer. Met gedeelde zeggenschap ontwikkelen en bepalen de deelnemers met elkaar hoe hun toekomstige woningen eruit zien. Ze bouwen hun eigen droomhuis.

Individuele zeggenschap

Binnen het collectief hebben particulieren individuele zeggenschap over de opzet en inrichting van de eigen woning. Er kunnen verschillende woningtypen gerealiseerd, zoals tweekappers, rijwoningen of vrijstaande woningen. De woningen lijken aan de buitenkant op elkaar, maar achter iedere gevel gaat een unieke woning schuil. Iedere eigenaar laat zelf zijn specifieke wensen en eisen voor de eigen woning uitvoeren. De verenigingen worden begeleid door een onafhankelijk adviseur, gespecialiseerd in het CPO-proces.

Profijt

Uit de praktijk blijkt dat binnen de CPO de woningen zo'n 15% of meer onder de gangbare marktprijzen worden gebouwd. Hierdoor wordt het zelf bouwen van een koopwoning voor een grotere groep bereikbaar. Het is al mogelijk van E 170.000 v.o.n. te bouwen, inclusief grondkosten. Daarnaast is de betrokkenheid van de bewoners met hun directe omgeving groter, waarmee de sociale samenhang in de buurt wordt versterkt.

Het Nijland

Het Nijland is een kleinschalige woonbuurt aan de rand van de wijk Oosterhout. Het heeft de Betuwe bijna letterlijk als achtertuin, terwijl de gemakken van de voorzieningen in de wijk en de aantrekkelijkheid van de stad binnen handbereik zijn. Er is voor CPO ruimte gereserveerd die mogelijkheid biedt voor de bouw van 40 tot 60 woningen. Er kunnen verschillende verenigingen van start, aanmelding kan als individu, als duo of als groep.

Informatieavond

Op maandag 27 september organiseert GEM Waalsprong in wijkcentrum De Klif (Pijlpuntstraat 1 te Nijmegen) een informatieavond over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Tijdens deze avond kunnen belangstellenden zich inschrijven voor het plan in Het Nijland en zijn uitgebreide informatiebrochures beschikbaar. De informatieavond start om 19.30 uur.

Voor meer informatie: www.waalsprong.nl.

********************

Noot voor de redactie (