Ingezonden persbericht

Europese werknemers weer op banenjacht
Herstel bedrijven in gevaar door verlies van goed personeel

Rotterdam, 17 september 2010 - Werkgevers moeten oppassen voor een verlies van belangrijke krachten, nu werknemers in Europa weer op banenjacht gaan. De angst voor een 'double dip' lijkt hen niet te raken: één op de drie zegt, ondanks een eventuele tweede recessie, op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Aon Consulting, onafhankelijk risicoadviseur op het gebied van Employee Benefits, onder 7.579 werknemers uit tien Europese landen, waaronder 752 Nederlanders. Aon adviseert werkgevers hun beleid ten aanzien van personeelsbehoud nog eens goed tegen het licht te houden om verlies van de beste werkkrachten te voorkomen.

Met name Ierse (49%) en Britse (47%) werknemers hebben behoefte aan een carrièreswitch. Alleen de Noorse werknemers, van wie 36% van baan zou willen veranderen, komen daar een beetje bij in de buurt. In België en Nederland is de arbeidsvreugde klaarblijkelijk het hoogst, met relatief lage percentages (respectievelijk 18 en 17%) werknemers die aangeven dat ze dit jaar op zoek willen naar een nieuwe werkomgeving.

Leeftijdsverschillen
Gemiddeld voelt ruim 44% van de Europese werknemers tussen 18 en 34 jaar de verleiding naar ander werk te gaan zoeken. Voor werkgevers die van plan zijn zich met behulp van 'high potentials' van de recessie te herstellen, is dat slecht nieuws. Opmerkelijk is dat Nederlandse medewerkers in de leeftijd van 35 tot 44 jaar minder vaak dan hun Europese leeftijdgenoten een switch willen maken (14% ten opzichte van 32%). Ook wisselen zij minder vaak dan de medewerkers tussen 45 en 54 jaar (20%). Dit is opvallend, omdat deze groep in de opbouwende fase van de carrière zit en daarom vaker van werkgever zou willen veranderen.

Het vertrek van een groot aantal werknemers, vooral senior teamleden, kan de groeiambities van een onderneming ernstig frustreren. In Europa is bijna één op de vijf werknemers tussen 55 en 64 jaar van plan om een nieuwe baan te zoeken. Hun vertrek betekent een groot verlies aan ervaring en kennis van de branche voor een bedrijf.

Sector en salaris
In Nederland kan de private sector een groter personeelsverloop tegemoet zien dan de publieke sector. Medewerkers in het transport en de logistieke sector (26%) zijn het meest voornemend om van baan te wisselen. Personeel in de financiële sector volgt met 19%. Daarmee onderscheiden ze zich sterk van het onderwijspersoneel (11%) en de ambtenaren (12%). Verder blijkt uit de cijfers van Aon dat in Nederland geldt: hoe hoger het salaris, hoe minder snel werknemers geneigd zijn een andere baan te zoeken.

Volgens Mart Vreven, manager van het Pension Expertise Center bij Aon Consulting, bestaat er een reëel risico dat werkgevers belangrijk personeel gaan verliezen. "Als gevolg van de recessie hebben veel werkgevers bezuinigingen doorgevoerd, onder meer op salarissen. Het lijkt erop dat door de economische crisis de arbeidsmarkt op slot zit. Medewerkers blijken dit niet zo te voelen. Met een sprankje hoop op economisch herstel vragen ze zich af of er elders geen betere mogelijkheden liggen. Verlies van belangrijk personeel kan de concurrentiepositie van een organisatie ondermijnen, zodra het herstel vaste vormen aanneemt."

Dit is bij uitstek het moment om getalenteerd personeel te motiveren, stelt Vreven. "Dat kan onder meer door de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers strategisch onder de loep te nemen. Beloningsvormen moeten beter worden afgestemd op persoonlijke behoeften, zoals in het geval van pensioen en arbeidsongeschiktheid. Ook kan een werkgever zich richten op niet-financiële beloningen zoals het vergroten van motivatie en betrokkenheid."

Percentage werknemers dat aangeeft op zoek te gaan naar een nieuwe baan (per land):


1. Ierland (49%)

2. Verenigd Koninkrijk (47%)

3. Noorwegen (36%)

4. Zwitserland (35%)

5. Spanje (35%)

6. Frankrijk (33%)

7. Duitsland (32%)

8. Denemarken (31%)

9. België (18%)

10. Nederland (17%)

Over het onderzoek
Het onderzoek onder Nederlandse werknemers maakt deel uit van de European Employee Benefits Benchmark van Aon. In totaal 7279 werknemers uit tien landen (Nederland, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Noorwegen, Spanje, Zwitserland en Groot-Brittannië) werden daarbij ondervraagd over hun carrièreplannen.

Aon Consulting heeft onlangs een uitgebreid rapport uitgegeven, 'Expectations vs. Reality: Meeting Europe's Retirement Challenge, dat is gebaseerd op de gegevens uit de European Employee Benefits Benchmark. Dit rapport biedt inzicht in enkele kwesties rond pensioenregelingen. De vergrijzende beroepsbevolking is een van de belangrijkste risico's op het gebied van human capital waar Europese werkgevers nu mee worden geconfronteerd. Het rapport kan worden gedownload via www.aon.com.

Kijk op YouTube naar onze video voor meer informatie over de onderzoeksresultaten: http://bit.ly/bqkFi3

Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 11 vestigingen met 1.600 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 36.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE:AON). Meer informatie: www.aon.nl.

Volg Aon op Twitter: http://twitter.com/aon_nederland Schrijf in voor nieuwsberichten: http://aon.mediaroom.com/index.php?s=58 Safe Harbour Statement: http://aon.mediaroom.com/index.php?s=67