Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/116587.pdf

OPESE UNIE NL
Brussel, 15 september 2010

Verklaring van de hoge vertegenwoordiger, Catherine Ashton, namens de Europese Unie ter gelegenheid van de
internationale dag van de democratie op 15 september

De EU brengt hulde aan alle voorvechters van de democratie die worden bedreigd en vervolgd, en zelfs dreigen te worden opgesloten of vermoord omdat zij opkomen voor de democratie en de democratische beginselen. Democratie is voor de Europese Unie een essentiële waarde. Democratie is niet alleen een basisbeginsel van de Europese Unie, de ondersteuning van de democratie is een verklaarde doelstelling van het externe beleid van de EU, zoals recentelijk is bevestigd door de Raad van de Europese Unie.1 Democratie, mensenrechten, veiligheid, behoorlijk bestuur en duurzame ontwikkeling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De democratische beginselen zijn geworteld in universele normen en waarden, en dat de democratie een universele waarde is, werd bevestigd in het slotdocument van de VN-top van 2005. De democratische beginselen en waarden spelen tevens een cruciale rol bij de ondersteuning van armoedebestrijding, economische ontwikkeling en gendergelijkheid op de lange termijn. Zij vormen een voorwaarde voor verantwoordingsplicht en transparantie bij de overheid, die ten grondslag liggen aan een onafhankelijke justitie, vrije media en een kader bieden voor de bescherming van de mensenrechten. Zij zijn ook de meest eenvoudige vorm van crisisbeheersing en conflictpreventie.

1 Conclusies van de Raad over de ondersteuning van de democratie in de externe betrekkingen van de EU - Naar meer samenhang en effectiviteit (aangenomen op 18 november 2009).

De EU vormt met haar unieke geschiedenis en ervaring zelf het bewijs dat democratieën vrede, ontwikkeling en welvaart bewerkstelligen. De EU gelooft niet dat democratie kan worden geëxporteerd of opgelegd; wel is het mogelijk de democratische ontwikkeling en de consolidatie daarvan in derde landen te ondersteunen. Er bestaat geen uniek democratisch model. Democratie moet binnen elke samenleving tot wasdom komen en door elke samenleving worden vormgegeven op basis van universele beginselen, doch met inachtneming van de unieke historische, geografische en culturele context van de betrokken samenleving. De EU beschikt over vele instrumenten om de democratie en de democratische actoren in de wereld te ondersteunen, en ziet uit naar een samenhangender, consistenter en doeltreffender gebruik daarvan.
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië*, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië* en IJsland+, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

+ IJsland blijft lid van de EVA en van de Europese Economische Ruimte.