Ingezonden persbericht


Persbericht: Mart Vandewall gekozen tot Held van de Smaak 2010

Op vrijdag 17 september was de ontknoping van de jaarlijkse Helden van de Smaak-verkiezing, een onderdeel van de Week van de Smaak. De verkiezing stond dit jaar in het teken van 'smaakfruit' met speciale aandacht voor de rol van bijen en imkers voor de fruitteelt. Zowel de juryprijs als de publieksprijs ging naar Mart Vandewall, van de gelijknamige ambachtelijke stroopmakerij te Eckelrade. De prijsuitreiking vond plaats bij het nieuwe festival & congres Beter Eten 2010 in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch. Demissionair minister Verburg van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit reikte de prijzen uit aan de winnaar.

In totaal waren er twaalf finalisten, uit elke provincie één. Naast 'smaak' beoordeelde de jury de kandidaten op ambachtelijkheid, streekgebondenheid en duurzaamheid. Verder is het van belang in hoeverre de kandidaten een voorbeeld zijn voor anderen in de sector. Mart Vandewall voldoet volgens de jury het best aan het profiel van een Held van de Smaak. Hij is actief bezig met de ontwikkeling van nieuwe smaakrassen, en tegelijkertijd houdt hij oude streekgebonden tradities levend. Hij is een gepassioneerde ambachtsman in hart en nieren, en een voorbeeld voor collega's. En het mooie is, dat ook de opvolging in het bedrijf inmiddels is geregeld.

Voor de publieksprijs kon gestemd worden op de website www.weekvandesmaak.nl. In totaal hebben 5.237 mensen hun stem uitgebracht, een record. De winnaar kreeg 903 stemmen. De publieksprijs werd beschikbaar gesteld door Veggipedia, de online encyclopedie van het GroentenFruit Bureau. Klik hier voor een foto van winnaar Mart Vandewall, samen met minister Verburg en Willem Louwwers, directievoorzitter Rabobank 's-Hertogenbosch: Held van de Smaak 2010 (foto: Henk van Esch fotografie).

Klik hier voor het volledige juryrapport.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten en het kersverse e-magazine van Pierre Wind op www.weekvandesmaak.nl

Einde persbericht



Ingezonden persbericht