Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 17 september 2009

Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2010 - Kostbaarder dan zuiver goud

Zojuist is in Museum Catharijneconvent Utrecht de winnaar van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2010 bekend gemaakt. Voor de tweede editie van deze kunstprijs werden kunstenaars uitgenodigd om te reageren op het thema 'kostbaarder dan zuiver goud'. Uit alle 137 inzendingen heeft de jury na twee selectierondes veertien werken genomineerd, welke tot en met 6 januari 2011 te zien zijn in Museum Catharijneconvent. Uit deze genomineerde kunstenaars heeft de jury unaniem gekozen voor de wandschildering Interior van de Amsterdamse kunstenaar Mischa Rakier (1970). Met het winnen van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2010 ontvangt Rakier een cheque ter waarde van ¤ 7.500,- .

De jury over het winnende kunstwerk
'Met grote toewijding geeft deze wandschildering letterlijk diepte aan het thema. Het doorbreekt het klassieke kader van de schilderijlijst en betrekt de hele ruimte bij het beeld. Het speelt in op de locatie, verdubbelt het museum, en voegt als het ware een nieuwe schatkamer aan Museum Catharijneconvent toe. Het omgeeft de bezoeker en maakt uiteindelijk onszélf tot de inhoud van de verpakking: tussen de gouden zuilen en bogen wordt de mens zelf 'kostbaarder dan zuiver goud'.

Mischa Rakier over zijn werk
'Goud wordt vaak gebruikt om iets in te bewaren dat nog waardevoller is dan de kostbare verpakking zelf. Iets van buitengewone waarde en belang. Deze gouden wandschildering representeert een gestileerde versie van een gouden zuilengewelf in de bestaande kloosterarchitectuur. Door deze wandschildering wil ik de bestaande architectuur verdubbelen. De onschatbare inhoud van dit middeleeuwse klooster wordt zo letterlijk voelbaar'.

En dan is er nog de publiekswinnaar
Nieuw in deze editie van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs is de publieksprijs ter waarde van ¤ 2.500,-. Tot en met 13 september kon het publiek stemmen op zijn of haar favoriete uitbeelding van dit thema. De stemmen zijn geteld en de winnaar van de publieksprijs is geworden: Frank Lisser (1959) met het schilderij Fra Angelico, Annunciatie in een bushokje. Iedere stemmer is gevraagd zijn keuze toe te lichten en de meeste mensen werden door het schilderij geraakt door z'n eenvoud, verstilling en licht-donker werking. Bovendien vond men de combinatie van de hedendaagse alledaagsheid met het hemelse aloude verhaal een gouden vondst.

De motivatie van Frank Lisser
'Aan de verlaten straat schittert het bushokje zijn licht op de natte straat. In dat intieme wachtkamertje hangen twee schilderijen uit een altaarstuk van Fra Angelico: Maria en de Engel. In de stille donkerblauwe nacht lijkt het schijnsel en de weerkaatsing ervan op een goudschittering. De kijker zou zich kunnen verbeelden dat het wonder zich in dat bushokje opnieuw voltrokken heeft.'

Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2010
De Vermeulen Brauckman Kunstprijs is een initiatief van Museum Catharijneconvent en de Vermeulen Brauckman Stichting en wil daarmee beeldend kunstenaars stimuleren om werk met een religieus thema te produceren. De Vermeulen Brauckman Stichting heeft als doel initiatieven te steunen die op een verrassende wijze de tekst van de bijbel onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Voor de kunstprijs van 2010 werden kunstenaars uit de discipline schilderkunst uitgenodigd een nog niet eerder geëxposeerd kunstwerk met het thema 'kostbaarder dan zuiver goud' in te zenden. Dit citaat uit het Bijbelboek Job (28:19) vestigt de aandacht op de grote waarde van immateriële zaken als wijsheid, liefde en medemenselijkheid in een wereld die, ook vandaag, sterk materieel gericht is. Er werden twee voorwaarden gesteld: de bijdrage moest tot de schilderkunst behoren, en de bijdrage mocht niet eerder zijn geëxposeerd.

De jury
De jury van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs, onder voorzitterschap van Martijn Sanders (oud-directeur Concertgebouw/verzamelaar moderne kunst) is als volgt samengesteld: Els Barents (directeur Huis Marseille, Amsterdam), Marieke van Schijndel (algemeen directeur Museum Catharijneconvent), Bart Robbers (voorzitter Vermeulen Brauckman Stichting) en Joost de Wal (kunsthistoricus).

Het volledige juryrapport is na te lezen op www.catharijneconvent.nl Kijk voor meer informatie over de Vermeulen Brauckman Stichting op www.vermeulenbrauckman.nl

Nog meer goud dat er blinkt
Het thema van de Vermeulen Brauckman Kunstprijs 2010 is ingegeven door de tentoonstelling GOUD die nog tot en met 6 januari 2011 te zien is in Museum Catharijneconvent. In deze bijzondere tentoonstelling geeft kunstenaar en vormgever AZIZ een hedendaagse visie op het gebruik van goud. Eind september verschijnt bovendien eenmalig de exclusieve glossy GOUD. Gerenommeerde fotografen brengen de thema's van de tentoonstelling in beeld en aansprekende personen zoals Nicolien Sauerbreij, Tygo Gernandt en Dick Berlijn vertellen over hun beleving van goud.

*********************************** einde persbericht ********************************************