Vrije Universiteit Amsterdam

Het delen van emoties in teams


* Startdatum: 17-09-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: The sharing of affect: Pathway, Processes and Performance


* Spreker: A.H.M. Klep


* Promotor: prof.dr. H. van der Flier prof.dr. B.M. Wisse


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

Annefloor Klep toont in haar promotieonderzoek aan dat groepen beter presteren op een creatieve taak dan op een analytische taak wanneer ze positieve gevoelens interactief delen en beter presteren op een analytische taak dan op een creatieve taak wanneer ze negatieve gevoelens delen.

Klep onderzocht wat de gevolgen zijn van het delen van positief en negatief affect (i.e., emoties en stemmingen) op de prestaties van individuen en groepen op creatieve en analytische taken. Wanneer mensen hun positieve of negatieve gevoelens met elkaar delen kan dit gevolgen hebben voor de groepsdynamiek en het functioneren van de groep. Denk bijvoorbeeld aan die ene vergadering waarin jij en al je collega's heel enthousiast en optimistisch waren en er vervolgens tal van creatieve ideeën boven tafel kwamen.

Klep deed zowel veldonderzoek bij bestaande teams in organisaties als experimenteel onderzoek met nieuw geformeerde teams van studenten. Teamleden kregen dan bijvoorbeeld filmfragmenten te zien om positieve en negatieve gevoelens op te wekken en voerden vervolgens verschillende soorten taken uit. De resultaten van haar onderzoek tonen aan dat groepen beter presteren op een creatieve taak dan op een analytische taak wanneer ze positieve gevoelens interactief delen en beter presteren op een analytische taak dan op een creatieve taak wanneer ze negatieve gevoelens delen. Gedeeld negatief affect versterkt bovendien het saamhorigheidsgevoel in een groep en de mate waarin teamleden informatie met elkaar delen.

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, blijkt het delen van negatieve stemmingen binnen teams zo gek nog niet. Kleps bevindingen zijn van belang voor managers van organisaties die prestaties van hun werknemers willen vergroten. Managers kunnen het delen van emoties in teams stimuleren afhankelijk van welke taken deze teams uitvoeren.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam