De Vlinderstichting

Wilt u ook zo'n nachtdierennacht meemaken, dan heeft u nog een kans, namelijk op 17 september 2010 in Aquazoo in Leeuwarden. Kijk voor meer informatie op de nachtvlinderpagina op internet.


13 september 2010

Nachtdieren in Zoo Parc Overloon

Huismoeder bekijken (foto: Kars Veling)
Vrijdagavond 10 september was De Vlinderstichting in het Zoo Parc Overloon om nachtdieren in het zonnetje te zetten. Er werd met licht en stroop nachtvlinders gelokt en vleermuizen gezocht met een bat-detector.

Helaas werkte het weer niet mee. De hele middag regende het flink en daardoor waren er niet veel mensen naar de dierentuin gekomen. Degenen die er waren kregen wel een mooi beeld van hoe je nachtvlinders te zien kunt krijgen. Op het laken waren heel wat soorten te zien en zodra het begon te schemeren kwamen er veel vlinders op af. Op het stroop zaten huismoeders en iedereen kon van zeer dichtbij zien hoe de roltong de stroop inging en er heerlijk van snoepte. De recepten voor stroop vonden gretig aftrek, want iedereen wilde het nu ook wel eens zelf gaan proberen in de achtertuin. Doordat het bewolkt was werd het vrij snel donker. Dat betekende dat de nachtvlinders actief werden, maar ook dat al snel de vleermuizen te zien waren.

UItleg over lokken met licht (foto: Kars Veling)

Toen om negen uur de vleermuizenexcursie van start ging leek dat op een teleurstelling uit te draaien, want de eerste twintig minuten werd tijdens een wandeling door het park slechts een overvliegende dwergvleermuis gehoord. Gelukkig bleek de vijver achterin het park een prima jachtplek te zijn. Dwergvleermuizen waren continu aan het jagen en de jongeren bleken de paringsroep van deze vleermuizen ook zonder bat-detector te kunnen horen. Ook het regelmatige tweetaktgeluid van de watervleermuis liet zich regelmatig horen. Later werd het nog veel drukker toen ook de laatvlieger zich in het koor mengde. Iedereen kon prachtig horen waarom dit geluid op de bat-detector wordt vergeleken met een tap-dancer. Om tien uur ging iedereen tevreden huiswaarts.

uitleg bij stroopboom (foto: Kars Veling)