Gemeente Brummen


Openbare orde en veiligheid centraal tijdens bestuursexcursie

(Oorspronkelijke publicatie datum: 17-09-2010)

Informatie over ambulancezorg

De jaarlijkse bestuursexcursie van het gemeentebestuur stond dit jaar geheel in het teken van het thema 'openbare orde en veiligheid'. Eén dag in het jaar gaan college, raad en gemeentelijk management samen op pad om bedrijven en projecten te bezoeken over een bepaalde thema. Dit jaar was de dag dus georganiseerd rondom het thema openbare orde veiligheid. Geheel passend bij de 'duurzame' ambities van het gemeentebestuur werd de dag afgelegd met de fiets.

Het ochtendprogramma startte in de brandweerkazerne met een aftrap van de gemeentelijke brandweercommandant Henk Timmermans. Aansluitend werden een tweetal jongerenhangplekken bezocht. Zowel bij De Wasacker (een 'officiele hangplek') als bij de Bernstein (een ovelastgevende hangplek) werd gesproken met de jongerenopbouwwerker, wijkagent en buurtbewoners. Vervolgens stond een bezoek aan het politiebureau aan de Loubergweg op het programma, waar teamchef Han van Nes de laatste ontwikkelingen rondom de politie en politieorganisatie besprak. Daarna was het gemeentebestuur te gast bij kartonfabriek Mayr-Melnhof in het hartje van Eerbeek.

Na de pauze verdeelde de ruim dertig bestuurders zich over drie groepen aan de hand van drie thema's. Het thema 'verkeersveiligheid' kreeg onder andere een toelichting van Veilig Verkeer Nederland over de lasergun, snelheidscontroles en matrixbord. Ook werd de Pancratiusschool bezocht in verband met de verkeersveiligheid rondom scholen.

De twee groep bracht werkbezoeken rondom het thema 'gezondheid en veiligheid'. Onder andere de ambulancezorg, een presentatie van GGD en een demonstratie van een AED bij sportzaal/zwembad Rhienderoord stond hier op het programma. De derde groep het 'externe veiligheid' als centraal onderwerp. Hierbij werd onder het onderwerp 'IJssellijn' besproken met vertegenwoordigers van de wijkraden Rhiederen en Brummen-centraal en hield Liesbeth Spoelma van de Regio Stedendriehoek een presentatie over de ontwikkeling van een beleidsnota over externe veiligheid.

De dag werd afgesloten in bij de brandweerkazerne in Brummen. Daar liet burgemeester Joosten weten terug te kijken op een bijzonder informatieve dag. "Veel onderwerpen op het gebied van openbare orde en veiligheid zijn vandaag de revue gepasseerd. Onderwerpen die ook de komende periode op de agenda komen van college en raad omdat daar belangrijke besluiten over genomen moeten gaan worden". Ook was Joosten zeer te spreken over de vele contacten met bedrijven, organisaties en burgers tijdens de excursie.