Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Kameroverleg regeling staatsteun uitgesteld 17 september

2010 18:26

Het overleg tussen de Tweede Kamercommissie WWI en minister van Middelkoop dat woensdag 15 september 2010 zou plaatsvinden, is uitgesteld. De Kamercommissie zou met de minister verder praten over de invoering van de nieuwe Europese regels voor het toewijzen van corporatiewoningen. Minister Van Middelkoop is van plan de ministeriële regeling op 1 januari in te laten gaan.

De fracties van CDA, VVD en PVV hebben verzocht het Algemeen Overleg een aantal weken uit te stellen. Volgens de fracties is de geplande invoering op 1 januari daarvoor geen belemmering. Publicatie van de regeling kan een maand later, dus uiterlijk 1 november, stelt het Ministerie. Het uitstel maakt het mogelijk eerst een gesprek te hebben met een vertegenwoordiger van het Europese Directoraat-Generaal Mededinging (dienst van Europese Commissie). Ook houdt de Kamercommissie in de komende weken een ronde tafel-gesprek over het onderwerp. Deskundigen en betrokken partijen krijgen de gelegenheid hun mening over de uitwerking van de Europese regels toe te lichten. Uitstel van het overleg heeft wel een risico: mocht de regeling toch op 1 januari van kracht worden, dan wordt de voorbereidingstijd voor woningcorporaties nog korter.

Ruimte
Aedes ziet met instemming dat Tweede Kamerleden zich niet klakkeloos neerleggen bij de opvatting van Van Middelkoop dat de regeling in de huidige woningmarkt goed uitvoerbaar is. De Kamercommissie is daarvan duidelijk nog niet overtuigd en verdiept zich verder in de effecten voor de Nederlandse situatie.
Aedes gaat er ook vanuit dat een gesprek met een vertegenwoordiger van de Europese Commissaris zal bevestigen dat er ruimte is de Europese beschikking en de uitwerking daarvan aan te passen aan de Nederlandse situatie. Tot nu toe heeft Minister Van Middelkoop laten weten dat daarvoor geen mogelijkheden bestaan. Europarlementariërs en juridisch specialisten bestrijden dat echter.
De Tilburgse hoogleraar Leigh Hancher stelt volgens het Financieele Dagblad dat het volkshuisvestingsbeleid niet per se in overeenstemming hoeft te zijn met de staatssteunregels van Brussel. ''Ondernemingen (corporaties) belast met een dienst van algemeen economisch belang (daeb) mogen afwijken van deze regels als die de vervulling van de hun toevertrouwde daeb verhinderen.''
Ook veschillende Nederlandse Europarlementariërs zien volgens AedesMagazine wel degelijk ruimte voor aanpassing van de Europese beschikking over staatsteun.

Koppelen aan nieuwe Woningwet
Aedes, VNG en Woonbond hebben de Tweede Kamer in een brief verzocht er bij de Minister nogmaals op aan te dringen de regeling uit te stellen en te koppelen aan de invoering van de nieuwe Woningwet. De regeling zet de woningmarkt nog verder op slot, laagste en middeninkomens worden daarvan de dupe. Aedes-voorzitter Marc Calon zette deze bezwaren in een ingezonden brief aan de Volkskrant (`Iedereen blijft rustig in z'n huurwoning zitten', 15 september 2010) nogmaals uiteen. Ook leidt invoering op korte termijn tot grote uitvoeringsproblemen onder andere omdat die lokale afspraken met gemeente voor huisvestingsbeleid doorkruist.

Bron: Aedesnet en Financieele Dagblad