CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Uniek en 'fout' oorlogserfgoed online

vr 17-09-2010

Een programma voor behoud van erfgoed van de Tweede Wereldoorlog heeft geleid tot nationale WOII-collecties die online te bekijken zijn. Donderdag werden 221 erfgoedprojecten gepresenteerd door het ministerie van VWS, dat het programma steunde met 23 miljoen. Er zijn archieven gedigitaliseerd, verhalen vastgelegd, films geconserveerd en historische bronnen digitaal toegankelijk gemaakt. Ook de 'oorlogskranten' waarover veel te doen is geweest zijn in het kader van dit project online gezet door de Koninklijke Bibliotheek. CIDI had bezwaar gemaakt tegen het zomaar online zetten van nazikranten, waarin ook antisemitische propaganda te vinden is. Wie een 'foute' krant wil lezen, krijgt een waarschuwing te zien en moet eerst een verklaring aanklikken. Ook de downloadknop ontbreekt. CIDI-directeur Ronny Naftaniel is tevreden met de extra zorgvuldigheidsmaatregelen.

Die kranten zijn maar een klein deel van de nieuwe erfgoedcollectie. Doel van het programma was om te voorkomen dat uniek materiaal verloren gaat. Bij de presentatie waren bijvoorbeeld nieuw ontdekte beelden te zien van de Joodse buurt van Amsterdam voor, tijdens en na de oorlog. De films zijn te bekijken op de website www.oorloginblik.nl, die wordt beheerd door het NIOD. De site telt ruim 800 films. Nu het programma is afgesloten, volgt het NIOD het ministerie op als behoeder van erfgoedmateriaal.

De site tweedewereldoorlog.nl dient als wegwijzer naar al het materiaal dat online te bekijken valt - foto's, dagboeken (hetgeheugenvannederland.nl), kamptekeningen, affiches, verzetsliteratuur maar ook ruim 500 interviews met persoonlijke verhalen (getuigenverhalen.nl).