Gemeente Zaanstad

17-09-2010

Zes panden op de Zaanse Schans aangewezen als gemeentelijk monument

Het college van burgemeester en wethouders heeft zes panden op de Zaanse Schans aangewezen als gemeentelijk monument. Het gaat om vier panden en twee molens. De panden waren om onbekende reden nog niet beschermd door een gemeentelijke of rijksmonumenten status.

De panden zijn cultuurhistorisch van belang als onderdeel van de Zaanse Schans. Verder zijn de panden alle vier van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de Zaanse structuur van een dijk en paden met daarlangs bebouwing (tegen de achtergrond van het wijde Zaanse polderland), zoals dit door de eeuwen heen gebruikelijk was in de Zaanstreek. De molens: De Hadel en De Windhond, zijn van architectuurhistorisch belang vanwege het type en van cultuurhistorische waarde voor de Zaanstreek. Beide molens zijn in hoofdvorm gaaf en bezitten een grote mate van zeldzaamheid.

De Zaanse Schans is één van toeristische toplocaties van Nederland. Het is een unieke woon- en werkbuurt met musea, molens, winkels, oude ambachten, restaurants, een informatiecentrum en een bootverbinding over de Zaan.
Deze buurt geeft een uitstekend beeld van de Zaanstreek in de zeventiende en achttiende eeuw. Tussen de traditionele houten huizen, pakhuizen en windmolens krijgt men op de Zaanse Schans het gevoel terug te zijn in lang vervlogen tijden.

Het aanwijzen van de zes panden als gemeentelijk monument past geheel in de wens om de cultuurhistorische waarden op de Zaanse Schans te beschermen en de Zaanse Schans als een gemeentelijk beschermd dorpsgezicht aan te wijzen.