Gemeente Zaanstad

17-09-2010

Moeilijke keuzes bij begrotingbespreking 2011 - 2014

Rijk kort op inkomsten gemeenten

Komende week buigt het college van Zaanstad zich over de begroting 2011 - 2014. Een begroting waarbij moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. In juni al kwam het Rijk met besluiten over de algemene uitkering: het bedrag dat aan de gemeente wordt uitgekeerd om haar taken te doen. Twee belangrijke punten gingen over bevriezing van de algemene uitkering.
* Het totale budget van het Rijk voor de algemene uitkering is EUR 16 miljard. Dit bedrag wordt verdeeld onder de gemeenten op basis van o.a. aantal inwoners, woningen en mensen met een uitkering. Het Rijk heeft het basisbudget van de algemene uitkering bevroren t/m 2011. Het afgelopen jaar zijn er in Nederland meer mensen bijgekomen, meer woningen gebouwd en hebben als gevolg van de crisis, meer mensen van een uitkering gebruik moeten maken. Dit betekent dat de gemeenten gezamenlijk meer moeten doen van 16 miljard euro.

* De algemene uitkering wordt jaarlijks wel iets verhoogd om de inflatie te compenseren. De verhoging van de algemene uitkering voor 2010 en 2011 is vastgezet op 0,5%, ongeacht de werkelijke inflatie. De inflatie over 2010 en 2011 valt hoger uit (met +0,25% in 2010 en +1% in 2011). Voor Zaanstad betekent dat een tegenvaller van ongeveer EUR 1,3 miljoen. Wat na 2011 gaat gebeuren is heel onzeker.

Met bovenstaande twee punten heeft de gemeente in de kadernota rekening kunnen houden. Daarnaast heeft de regering deze zomer nog twee extra bezuinigingsmaatregelen aangekondigd waar nog geen rekening mee gehouden is.

* Het Rijk heeft het budget van de WMO Wet Maatschappelijke Ondersteuning) gekort met 200 miljoen. Voor Zaanstad betekent dit een vermindering aan inkomsten van EUR 1,2 miljoen.
* Het budget van de WWB (Wet Werk en Bijstand) verlaagd werd met 10 procent. Voor Zaanstad betekent dit EUR 2 miljoen minder inkomsten. Daarbij was al bekend dat door de groei van het aantal bijstandsgerechtigden de uitgaven voor de uitkeringen ook omhoog gaan met ruim EUR 2 miljoen. Per saldo heeft dit een impact voor Zaanstad van EUR 4 miljoen.

Op Prinsjesdag, dinsdag 21 september, zal bekend worden gemaakt hoe deze demissionaire regering haar voorgenomen bezuiniging van EUR 3,5 miljard wil realiseren. De Nederlandse overheid staat, als gevolg van toekomstige vergrijzing en het huidige begrotingstekort, volgens de Studiegroep Begrotingsruimte en het CPB voor een structurele begrotingsopgave van EUR 23 miljard. Hoe en in welk tempo dit gerealiseerd gaat worden is aan de nieuwe regering.

De gemeente doet er alles aan om de gevolgen voor de Zaankanter te beperken, maar in de komende begrotingsbesprekingen zullen door deze vermindering aan inkomsten alle uitgaven weer opnieuw tegen het licht worden gehouden.