Gemeente Ede

Nieuwsberichten

dinsdag, 6 juli 2010

Ede viert honderd jaar luchtvaart met grote show

Door: afdeling Communicatie - Truus Lockhorn

Op zaterdag 18 september staat Ede de hele dag in het teken van de luchtvaart. Het begint 's ochtends met de jaarlijkse Airborne Luchtlandingen en Airborne Herdenking. Aansluitend start een grote Jan Hilgers Memorial Airshow. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Edenaar Jan Hilgers als eerste Nederlander vloog. Dit deed hij boven de Doesburgerheide in Ede. Reden voor een uniek evenement. Airborne Herdenking - parachutisten

Naast de jaarlijkse Airborne
Herdenking is er dit jaar ook
een grote luchtshow, de Jan
Hilgers Memorial Airshow.

- klik hier voor hoge resolutie -

De stichting Jan Hilgers organiseert een grote luchtshow boven de Ginkelse Heide. De show begint om 13.00 uur met een vlucht van een replica van de Blériot. Het vliegtuig waarmee Jan Hilgers in 1910 geschiedenis schreef. Daarna volgt een vliegend overzicht van 100 jaar luchtvaart. Een DC 2, een Spitfire, een Saab Safir en nog veel meer vliegtuigen vliegen boven de Ginkelse Heide voorbij. Heel bijzonder is de vliegvoorstelling van Christian Moullec. Hij vliegt samen met zijn kraanvogels op schitterende muziek. De vogels reageren op zijn commando en samen vormen zij een bijzondere attractie. Naast de Airshow zijn verschillende helikopters static te zien, en is er een Apache demo.

Airborne

De dag begint met de jaarlijkse Airborne Herdenking. Om 10.00 uur springen Engelse para's 4th Battalion the Parachute Regiment en Nederlandse para's van de 11 Luchtmobiele Brigade boven de Ginkelse Heide. Zij springen uit Herculessen. Aansluitend is er een herdenking bij het Airborne monument. De luchtlandingen worden altijd bijgewoond door Arnhem-veteranen. Elk jaar komen zij om de laatste eer te bewijzen aan hun kameraden van weleer.

Overige activiteiten

Naast de Luchtlandingen en de Airshow is er een Airbornemarkt. Naast eten en drinken zijn er kramen waar veel luchtvaart gerelateerde spullen te koop zijn. Natuurlijk zal ook Keep them Rolling te zien zijn op de heide. Daarnaast is er in het historisch museum van Ede een tentoonstelling te zien over Jan Hilgers, wordt er op 29 juli een monument onthuld en komt er een boekje uit over deze bijzonder Edenaar. Kortom: er is heel veel te doen en te zien over Jan Hilgers.

Verkeersmaatregelen

Omdat er heel veel bezoekers worden verwacht, gelden er speciale verkeersmaatregelen. De N224 wordt de hele dag afgesloten voor alle auto's. Bezoekers die met de auto komen, kunnen parkeren op diverse parkeerterreinen rondom Ede. Vanaf daar rijden pendelbussen. Er wordt een kleine vergoeding gevraagd voor P+R.
Invaliden die beschikken over een invalidenparkeerkaart kunnen parkeren op de Simon Stevinkazerne. Zij kunnen op een speciale bus stappen. Deze bus is geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel.
Fietsers kunnen wel via de N224 naar de heide. Maar er worden voor fietsers ook speciale fietsparkeerplaatsen ingericht.

Bijzonder en uniek

De combinatie Airborne en Jan Hilgers Memorial Airshow levert een uniek evenement op. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de site van de stichting Jan Hilgers www.janhilgers.nl.
Er zijn speciale VIP kaarten te koop waardoor men het evenement op bijzondere wijze kan meemaken. Informatie staat ook op de site van de gemeente Ede.